Адміністрація Байдена хоче знизити накал дискусії з Німеччиною по "Північному потоку-2", - FT

Адміністрація президента США Джо Байдена прагне знизити градус конфронтації з Берліном з приводу проєкту з будівництва газопроводу "Північний потік-2"

Про це пише Financial Times.

Газета зазначає, що німецькі експерти із зовнішньої політики звернули увагу на книгу 34-річної давності під назвою "Союзник проти союзника: США, Європа і криза трубопроводів в Сибіру". Вона була написана 34 роки тому Ентоні Блінкеном, який зараз очолює Держдеп США. У книзі йшлося про те, як в 1980-х адміністрація Рональда Рейгана вводила санкції, щоб перешкодити СРСР побудувати газопровід з Сибіру до Європи, яка проєкт підтримувала. Санкції Вашингтона привели до однієї з найсерйозніших криз в трансатлантичних відносинах часів холодної війни.

"Схоже на те, що історія повторюється. Росія будує новий трубопровід "Північний потік-2", і США знову ввели санкції, стверджуючи, що це посилить залежність Європи від російських енергоносіїв. Як і в 1981 році, ці заходи стали яблуком розбрату: німецькі політики звинувачують США у веденні "економічної війни" проти свого близького союзника", - пише FT.

Німецькі експерти сподіваються, що прихід Блінкена в Держдеп може означати новий підхід до "Північного потоку-2" і вирішення конфлікту, адже в своїй книзі він стверджував, що для Вашингтона важливіше плекати своїх союзників, ніж диктувати їм, як будувати економічні відносини з Москвою.

Читайте також: Адміністрація Байдена запропонувала Німеччині умови для зняття санкцій з "Північного потоку-2", - ЗМІ

Андреас Нік, депутат від Християнсько-демократичного союзу, зазначає, що у нього склалося враження, що Блінкен не вважає санкції "правильним способом ведення справ з союзником".

Німецькі міністри зараз шукають різні творчі рішення, які вони могли б представити команді Байдена, щоб переконати Вашингтон відмовитися від санкцій. Одна з ідей - концепція "снепбеків". Це механізм, який дозволив би Німеччині перекривати "Північний потік - 2", якщо Росія буде тиснути на Україну - наприклад, шляхом довільного припинення поставок через її газотранспортну систему.

Але домовитися про такий механізм складно. Німецькі чиновники хочуть мати можливість самостійно приймати рішення про зупинку "Північного потоку-2" в залежності від ситуації. Американські чиновники вважають, що потрібні автоматичні тригери. Вони також виступають за те, щоб Україна брала участь в будь-яких обговореннях такого механізму. Крім того, впровадження механізму "снепбеків" загрожує позовами від оператора "Північного потоку-2" до влади Німеччини в разі зупинки газопроводу.

Обговорюється також ідея, щоб Німеччина наклала свого роду мораторій на введення трубопроводу в експлуатацію до тих пір, поки Росія не почне проявляти доброзичливість. Наприклад, поки не звільнить Олексія Навального або не покращиться ситуація на Донбасі.

Читайте також: "Меркель знає, що це - тільки до виборів": "Північний потік-2" може зупинити новий уряд Німеччини, - Bloomberg

"Поки Берлін шукає рішення, перші ознаки з Вашингтона вказують на те, що адміністрація Байдена прагне знизити накал дебатів щодо "Північного потоку-2". Два обізнані джерела сказали, що Блінкен продемонстрував готовність мінімізувати санкції. Представник Держдепартаменту не прокоментував це, але підкреслив, що санкції - лише один з інструментів", - йдеться в матеріалі.

Однак жорстку позицію США по "Північному потоку-2" підтримують як демократи, так і республіканці, які проголосували за розширення санкційного законодавства в цьому році.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb