Міндовкілля відслідковуватиме порушення екології за допомогою супутників

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів домовилося з Державним космічним агентством про надання супутникових даних для встановлення порушень в екологічній сфері

Про це повідомила пресслужба Державного космічного агентства України.

Згідно з повідомленням, Держкосмагентство та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів домовилися про надання супутникових даних дистанційного зондування Землі для встановлення порушень в екологічній сфері та запобігання значним зловживанням.

Зазначається, що відтепер незаконні рубки лісу, видобуток корисних копалин, стихійні сміттєзвалища, а також забудови узбережь водойм будуть відслідковуватись за допомогою аерокосмічної зйомки.

За словами заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Шахматенка, завдяки супутниковим даним Державна екологічна інспекція (ДЕІ) збиратиме достовірну інформацію про екологічні порушення. 

"Тепер, виходячи на перевірку, інспектори ДЕІ чітко знатимуть координати місць, на які треба звернути увагу першочергово, та швидше встановлюватимуть винуватців. Цей новий інструмент підходу до екологічного контролю перебуває на етапі тестування. Він допоможе спростити процедуру проведення самих перевірок, пришвидшить нарахування збитків та стане суттєвим доказом у судах", - цитує пресслужба слова Шахматенка.

У пресслужбі зауважили, що використання космічних знімків показує швидкі результати фіксації природоохоронних правопорушень та встановлення винуватців. А ретроспективний аналіз допомагає зрозуміти, на яких територіях потрібно проводити посилений контроль.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb