Падіння ВВП у 2020 році було помірнішим за усі прогнози, - Мінекономіки

Падіння ВВП за підсумками 2020 року склало 4,2%, що виявилося суттєво кращим показником за очікування більшості експертів

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

"В цілому, за розрахунками Мінекономіки на базі даних Держстату, падіння ВВП за 2020 рік становило 4,2% (п/п), що виявилося суттєво кращим за песимістичні очікування більшості експертів та доволі близьким до прогнозу Уряду (4,8%), який було схвалено ще у березні 2020 року і закладено до бюджету", - цитує пресслужба слова голови міністерства Ігоря Петрашка.

У пресслужбі нагадали, що урядовий прогноз падіння ВВП за підсумками 2020 року станом на липень 2020 року складав 4,8%, прогноз МВФ та інвестиційної компанії ICU - 5%, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, а також інвестиційної компанії Dragon Capital - 5,5%, прогноз НБУ - 6%, Fitch Ratings - 6,5%, 

У відомстві зазначили, що основним фактором падіння обсягів ВВП у IV кв. 2020 року з боку попиту був споживчий попит населення, розширення якого відбувалось в умовах, зокрема, підвищення мінімальної та, відповідно, середньомісячної заробітної плати, а також попит сектору загального державного управління, розширення якого відбулося, як за рахунок здійснення державної підтримки бізнесу та населення, так і шляхом реалізації програми "Велике будівництво".

З боку виробництва у IV кв. 2020 року всі провідні види економічної діяльності показали позитивні тенденції, що в основному пояснюється пристосованістю більшості економічних суб’єктів до роботи в нових складних умовах та триваючим пожвавленням на світових ринках. 

Стримуючими чинниками залишались понесені суб’єктами економічної діяльності втрати та низька інвестиційна активність в реальному секторі економіки.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb