"Це – абсурд і ганьба": Зінкевич про те, що в Україні досі не почалася вакцинація

Медик, народна депутатка України (фракція "Європейська солідарність") Яна Зінкевич стверджує, що навіть сама підготовка до закупівель вакцин виявилася провальною

Таку заяву політик і медик зробила в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо", передає "Еспресо.Захід".

Про фігурантів справи про можливі зловживання при закупівлі китайської вакцини по 17,85$ за дозу за допомогою приватної фірми-посередника (ДП "Медичні закупівлі" стверджує, що цю вакцину можна було купити по 3$ за дозу), народній депутатці нічого не відомо. Хоч вона є секретарем Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, доступу до цієї інформації немає.

"Наразі члени комітету роблять все можливе для того, щоб дізнатися більше деталей і хоча би на рівні комітету розуміти ситуацію", - повідомила Зінкевич.

Інформаційний вакуум політик пояснює тим, що протягом тривалого часу міністр охорони здоров'я Максим Степанов узагалі не з'являється на засідання Комітету або відправляє своїх заступників.

"На жаль, його взаємодія з комітетом є дуже слабкою, незалежно від того, чи це – монобільшість, чи інші фракції. За останні місяці між ДП "Медичні закупівлі" і Степановим триває справжня війна. Навіть підготовка до закупівлі вакцин була провалена (її фактично розпочали у грудні). Дуже багато медичних закупівель за 2020 рік також було провалено, тому що цю функцію мало поступово перебрати на себе ДП "Медичні закупівлі", але МОЗ це саботувало і Степанов особисто доклав до цього дуже багато зусиль", - наголосила Зінкевич.

Вакцинацію вже розпочали у понад 100 країнах світу, нагадала нардеп.

"Буквально вчора (14 лютого. – Ред.) у соцмережах поширювалися тези про те, що вже навіть жителі острова Пасхи почали вакцинуватися. А ми – європейська держава, розташована у центрі Європи з такою великою кількістю населення, досі не розпочали вакцинації. Це – абсурд і ганьба", - сказала Зінкевич.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb