У ОПОРІ прокоментували можливість заборони партії Шарія

За словами координатора мережі "ОПОРА" Ольги Айвазовської, заборону партії Шарія може ініціювати Мін'юст, але підозра Анатолію Шарію не може бути причиною її ліквідації

Про це координатор Всеукраїнської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська написала у Facebook.

Айвазовська навела статтю 37 Конституції України:

"Утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються.

Читайте також: Шарій лопнув. Чому СБУ оголосило йому державну зраду?

За її словами, Мінюст у судовому порядку може ініціювати заборону політичної партії у випадку порушення вимог щодо її діяльності, встановлених Конституцією України.

"Анатолій Шарій формально не очолює юридичну особу названої на його честь політичної партії, а вручення підозри не є тим самим, що і обвинувачувальний вирок", - зауважила Айвазовська.

Читайте також: Інакше розшук: Шарія викликали на допит у СБУ на 22 лютого

"Відповідно, на запитання журналістів, які вже почали надходити та громадськості, автоматичне припинення діяльності партії не може бути наслідком дій окремого її члена, лідера, навіть керівника. В поза судовому порядку ліквідацію структури через вручення підозри її лідеру навіть щодо серйозного злочину не передбачено законодавством", - пікреслила вона.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо