У Раді зареєстрували законопроєкт про єдині підходи до регулювання банківських та небанківських фінустанов

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону №5065 "Про фінансові послуги та фінансові компанії", який визначає єдині підходи до регулювання та нагляду за банківськими та небанківськими фінустановами

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

Згідно з повідомленням, зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №5065 "Про фінансові послуги та фінансові компанії" є рамковим законом для для всіх фінансових послуг в Україні та визначає єдині базові підходи до регулювання й нагляду на всіх ринках фінпослуг та захисту прав споживачів.

Зазначається, що законопроєкт визначає два типи послуг: фінансові послуги та супровідні послуги.

До фінансових послуг віднесено: страхування та перестрахування; надання коштів у кредит; залучення коштів, що підлягають поверненню; фінансовий лізинг; факторинг; надання гарантій; торгівля валютними цінностями; фінансові платіжні послуги; послуги на ринках капіталу; послуги в сфері накопичувального пенсійного забезпечення. Для надання фінансових послуг фінансові установи, зокрема ломбарди, кредитні спілки, страховики та фінансові компанії, повинні отримати відповідну ліцензію.

До супровідних послуг належатимуть: посередницькі послуги (агенти та брокери), а також допоміжні (інформаційні, інкасаторські, бюро кредитних історій). Ці послуги не підлягають ліцензуванню, але можуть підлягати реєстрації. Їх регулювання буде простішим та гнучкішим порівняно з фінансовими послугами.

Зазначається, що законом також встановлюються вимоги до мінімального розміру власного капіталу - від 1 до 10 млн грн залежно від типу установи та надаваних послуг).

Зазначається, що, відповідно до закону, під час здійснення нагляду НБУ робитиме акцент на порядку надання послуг, захисті прав споживачів та дотриманні окремих вимог посадовими особами фінансових компаній. Крім того, регулятор зможе застосовувати коригувальні заходи, якщо учасник ринку ще не порушив вимоги законодавства, але НБУ бачить такі ризики.

При цьому, згідно із документом, надання фінансових послуг не буде виключним видом діяльності. Компанії зможуть здійснювати й іншу діяльність з відповідними обмеженнями.

Крім того, законопроєкт змінює підхід до ліцензування. Він дозволяє відійти від ліцензування окремих видів фінансових послуг, натомість здійснювати комплексне ліцензування виду діяльності фінансової установи одночасно із включенням такої установи до відповідного реєстру. Це спростить процес доступу на ринок та підвищить ефективність регулювання. Регулятор під час виходу компанії на ринок комплексно аналізуватиме її бізнес-модель та достатність ресурсів для її реалізації.

Законопроєкт також комплексно врегульовує ключові принципи ліцензування, які практикує Національний банк: прозора структура власності компаній, зрозумілі та законні джерела капіталу, бездоганна ділова репутація та фінансовий стан власників компаній, а також якісне корпоративне управління, співмірне з ризиками, властивими фінансовій установі.

"Національний банк вітає реєстрацію цього документа й очікує на його ухвалення Верховною Радою. Він є першим із низки оновлених законодавчих актів, необхідних для всебічного розвитку небанківського фінансового сектору", - зазначили у пресслужбі.

Зазначається, що невдовзі НБУ очікує на реєстрацію інших пов'язаних законопроєктів: "Про страхування" та "Про кредитні спілки".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb