Україна відмовилася від вивезення відпрацьованого ядерного палива до Росії

Енергоатом вирішив остаточно відмовитись від вивезення відпрацьованого ядерного палива з українських атомних електростанцій (АЕС) на тимчасове зберігання до Російської Федерації

Про це повідомила пресслужба НАЕК "Енергоатом".

За словами голови Енергоатома Петра Котіна, починаючи з 2021 року компанія більше не користуватиметься послугами російських радіохімічних підприємств.

"Ми вирішили остаточно відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива до Росії. Потреба України у цих послугах нарешті відпала. Це значно зміцнює енергетичну безпеку нашої держави", - цитує пресслужба слова Котіна.

Він додав, що у липні 2021 року Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) зможе прийняти першу партію відходів. Котін нагадав, що спорудження всіх будівельних контсрукцій та інфраструктури з приймання і зберігання відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС на майданчику ЦСВЯП Енергоатом завершив у грудні 2020 року.

Котін зазначив, що наразі тривають пусконалагоджувальні роботи та випробування обладнання і устаткування, поставленого на ЦСВЯП американською компанією Holtec. Експлуатація першого пускового комплексу ЦСВЯП розпочнеться у ІІ кварталі 2021 року - після завершення будівництва 43-кілометрової залізничної колії до сховища, яка з'єднає його із залізничною мережею України.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb