Рада попередньо легалізувала діяльність приватних детективів в Україні

Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 3010 про приватну детективну діяльність

Відповідне рішення підтримало 334 народних депутати, передає Еспресо.TV.

"Прийняття цього закону дозволить легалізувати детективну діяльність, яка фактично здійснюється, визнана суспільством та має попит; встановити форми і способи контролю за її впровадженням, та значно збільшити можливості громадян”, - сказав під час представлення законопроєкту у Раді нардеп від “Слуги народу” Микола Галушко.

В Україні цей вид послуг на законодавчому рівні досі не визначений. При цьому детективна діяльність зазначена у КВЕД - 2010 як один з видів господарської діяльності.

Приватним детективом може бути громадянин України, з повною вищою юридичною освітою або вищою освітою за спеціальністю "правоохоронна діяльність", володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права або правоохоронної діяльності 3 роки. Він повинен пройти відповідне навчання з метою заняття приватною детективною діяльністю й отримати свідоцтво про право на таку діяльність.

Особа, яка виявила бажання стати приватним детективом та відповідає вимогам, має право звернутися до Уповноваженого органу із заявою про видачу свідоцтва про право на зайняття приватною детективною діяльністю. А Уповноважений орган перевіряє її відповідність таким вимогам.

Згідно з документом не може бути детективом особа, яка:

  • має непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення кримінального правопорушення;
  • визнана судом недієздатною чи обмежено дієздатною;
  • перебуває на обліку в психоневрологічних або наркологічних установах охорони здоров’я;
  • позбавлена права на зайняття приватною детективною діяльністю, - протягом двох років з дня прийняття рішення Уповноваженим органом регулювання про припинення права на зайняття приватною детективною діяльністю.

Пропонується створити Єдиний реєстр суб’єктів приватної детективної діяльності.

Раніше профільний комітет рекомендував схвалити відповідний закон за основу.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb