ЄСПЛ вимагає від Росії негайно звільнити Навального

Європейський суд з прав людини закликав Росію негайно звільнити опозиціонера Олексія Навального

Як повідомляється на сайті політика, таке рішення 16 лютого ухвалила Палата з семи суддів ЄСПЛ. У рішенні сказано, що Навального мають звільнити щонайменше на час розгляду його позову. Суд застосував 39 пункт регламенту, згідно з яким можна вимагати певних заходів до ухвалення остаточного рішення у справі.

За словами адвоката Навального Ольги Михайлової, ЄСПЛ вперше ухвалив таке рішення, і Росія зобов'язана його виконати, тому що входить до Ради Європи.

"Європейський суд з прав людини застосував правило 39 Регламенту суду, визначивши російському уряду негайно звільнити Навального зі слідчого ізолятора", - заявила Михайлова в коментарі Інтерфаксу.

Читайте також: "Як у космічній подорожі": Навальний написав про життя у в'язниці

Керівник штабів Навального Леонід Волков заявив, що не знає жодного прецеденту, коли країна-член Ради Європи не виконала б забезпечувальні заходи відповідно до правила 39. При цьому Росія - єдина країна, де законодавчо встановлено право влади не виконувати рішення ЄСПЛ.

Як повідомляє ТАСС, в російському Міністерстві юстиції раніше заявили, що не виконуватимуть рішення ЄСПЛ, оскільки це нібито буде втручанням в роботу судової системи країни.

Читайте також: ЄС готує санкції проти РФ за ув'язнення Навального, очікується домовленість про запровадження їх у березні, - журналіст

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb