Міжнародні експерти не повинні мати вирішального голосу на призначення суддів КС, - Веніславський

Представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що роль міжнародних експертів у доборі суддів КС має бути "рекомендаційною"

Про це Федір Веніславський заявив у кулуарах ВР, передає "Цензор".

Представник президента Володимира Зеленського у КСУ Федір Веніславський розповів, що наразі той не ініціював жодних законопроєктів про внесення змін до закону про Конституційний Суд України.

"З приводу цих процедур (конкурс на посаду суддів КС - ред.) - це питання неоднозначне. Я, виступаючи з трибуни Верховної Ради, чітко сказав, що Конституційний Суд України в 2019 році (коли ми прийняли закон про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів) сказав, що наявність у конкурсній комісії іноземців, на чому наполягають наші партнери по парламенту, це є порушенням державного суверенітету. Виходить, що країна не може самостійно відібрати якісних суддів і необхідні представники зарубіжних країн", - заявив Веніславський.

Читайте також: Призначення Кичуна членом КСУ є політичним рішенням, він ставленик Веніславського, - Жернаков

Відповідаючи на питання, чи означає така позиція, що при розробці нової процедури добору суддів КС, він наполягатиме, щоб не залучали міжнародних експертів, Веніславський зауважив: "Моя особиста позиція - щоб у міжнародних експертів не було права вирішального голосу. Вони, звичайно, можуть давати рекомендації, але остаточне рішення повинні приймати Верховна Рада, президент і з'їзд суддів. Тут дуже чутливе питання. З одного боку, ми повинні балансувати і забезпечити конституційні положення про державний суверенітет (про те, що народ - єдине джерело влади). З іншого - прислухатися до західних партнерів і їх також чути".

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо