NASA посадило марсохід Perseverance на Марс

У четвер, 18 лютого, Національне аерокосмічне агентство США (NASA) здійснило посадку ровера Perseverance ("Наполегливість") на Марс

Трансляція посадки марсоходу здійснювалася на Youtube-каналі NASA.

Ровер сів на поверхню планети у кратері Єзеро. Марсохід прямував до Червоної планети понад півроку - ракета-носій Atlas V із ровером на борту стартувала з майданчика на мисі Канаверал (США) 30 липня 2020 року.

Після посадки апарат надіслав зображення з поверхні планети.

За розрахунками вчених, Perseverance зможе долати по 200 метрів на день. Апарат обладнаний 19 камерами і двома мікрофонами, які мають вперше зробити запис звуку на Марсі. Живлення "руки" ровера здійснюється від невеликого ядерного генератора.

Головне завдання Perseverance - дослідити Марс на предмет існування давнього життя. На думку науковців, умови на Марсі колись могли бути придатними до появи елементарного мікробного життя.

Посадка Perseverance - дев'ята посадка NASA на Марс із урахуванням попередніх місій марсоходів і космічних кораблів. Один із раніше відправлених роверів Curiosity досі активний, він пройшов по поверхні планети 23 км із моменту посадки в 2012 році.

США також планують відправити на Марс астронавтів у рамках програми Artemis, що передбачає використання бази на Місяці як випробувальної платформи для перебування людей. Цю місію передбачається здійснити у 2030-х роках.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb