Призначення Кичуна членом КСУ є політичним рішенням, він ставленик Веніславського, - Жернаков

Попри рекомендації Венеціанської комісії про запровадження незалежної конкурсної структури добору суддів, Віктора Кичуна призначили членом КСУ для політичного впливу на Конституційний суд

Таку думку висловив голова правління фундації DEJURE Михайло Жернаков в ефірі програми “Коментар з Анжелікою Сизоненко” на телеканалі Еспресо.TV.

“Розпочнемо з того, що в 2016 році в Конституції України запроваджено принцип відкритого конкурсного добору суддів КСУ. Цей принцип запроваджено для того, щоб в КСУ не було прихильників ані президента, ані Верховної Ради. Пан Кичун сьогодні говорив дуже гарно і стверджував, що нарешті в Конституційному Суді з'явиться прихильник Верховної Ради. Саме тому і був запроваджений цей принцип, щоб уникати таких ситуацій. Але, на жаль, він не був втілений в законі і зараз в КСУ ми маємо, навіть, не прихильників діючої влади, а олігархів і агентури Російської Федерації. Теж саме і сталось з призначенням Кичуна членом КСУ. Його призначили, а не обрали незалежним конкурсним добором.”, - заявив Жернаков.

 Жернаков пояснив, що це призначення відбулось всупереч рекомендаціям Венеціанської комісії, яка наголошувала на першочерговості запровадження справжньої конкурсної структури добору, а потім вже призначати суддів КСУ..

“Призначення членом КСУ Віктора Кичуна є цілком політичним рішенням. Адже, попри рекомендації Венеціанської комісії про запровадження незалежної конкурсної структури добору суддів, Зеленський пішов іншим шляхом і призначив Кичуна без конкурсного добору. Таке рішення є цілком логічним. Кичун вже давно відомий як ставленик Веніславського, який є представником президента України в КСУ. Саме він виступає про скасування закону про люстрацію.” - додав Жернаков