Близькі до Кремля олігархи не потраплять під нові санкції ЄС, - ЗМІ

До нового санкційного списку Євросоюзу через арешт російського опозиціонера Олексія Навального не потраплять прокремлівські олігархи, повідомляє EUObserver з посиланням на джерела в дипломатичних колах

За даними брюссельського видання, міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі в Брюсселі в понеділок, 22 лютого, узгодять новий пакет санкцій проти російських чиновників, причетних до арешту Навального. Їм заборонять в'їзд до Євросоюзу і заморозять європейські активи.

Одне з джерел в ЄС наголосило, що дипломатична служба ЄС має намір "прискорити" санкційний процес, щоб новий пакет заходів набув чинності через кілька тижнів.

За даними EUobserver, тільки одна східноєвропейська держава заявила про необхідність включення олігархів в чорний список. Але навіть країни Балтії, агресивно налаштовані проти Росії, погодилися на мінімальний варіант санкцій. З іншого боку, дружні Росії країни ЄС, такі як Австрія, Кіпр, Греція і Угорщина, не повинні блокувати рішення щодо санкцій.

"Якщо ми займемося олігархами, то ми повинні переконатися, що у нас є міцна правова база, щоб вони [санкції] не були скасовані судовим позовом в майбутньому… Ситуація [в Росії] навряд чи покращиться, тому ми вивчаємо це, і [списки олігархів ] можуть з’явитися в другій хвилі санкцій", — сказало одне з джерел в ЄС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЄС вже почав обговорення нових санкцій проти Росії через Навального. При цьому жодна з країн-учасниць не заперечує проти цього, але переговори поки йдуть в закритому режимі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb