На Львівщині за останні два тижні кількість викликів до пацієнтів з підозрою на COVID-19 зросла на 20%

На Львівщині у кожного другого хворого, зразки якого відправили до лабораторного центру, підтвердили діагноз COVID-19

Про це директор департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис повідомив на прес-брифінгу щодо епідситуації на Львівщині, передає "Еспресо.Захід".

"Ситуація погіршується. Можливо, це не відображається у цифрах, але кілька фактів, без сумніву, є дуже тривожними. За минулу добу було проведено 1032 ПЛР-тести, з них 422 виявилися позитивними. Це означає, що у кожного другого хворого, зразки якого відправили до лабораторного центру, підтвердили діагноз "COVID-19", - зазначив Орест Чемерис.

За словами очільника профільного департаменту, за останні два тижні кількість викликів до пацієнтів з підозрою на COVID-19 зросла приблизно на 20%. Якщо раніше вона становила у середньому 30-33 за добу (з них 25 пацієнтів підлягали госпіталізації), то зараз це – 40-45 викликів за добу.

"Цього тижня ми знову перетнули позначку у понад 100 пацієнтів, госпіталізованих за добу. Наприклад, за минулу госпіталізували 115 пацієнтів, хоча протягом останніх двох тижнів до сотні не доходили. За станом на сьогодні у стаціонарах перебуває 1195 хворих, з них 107 - у реанімації і 18 – на апаратах штучної вентиляції легень. В обласній інфекційній лікарні - 133 хворих, у Центрі легеневого здоров'я – 115, у госпіталі у Винниках – 88, у лікарні швидкої медичної допомоги – 138. Серед усіх районів області найбільш завантаженими є Кам'янко-Бузька лікарня, де перебуває 107 пацієнтів і Стрийська міська лікарня, де перебуває 81 хворий, - повідомив чиновник і додав: - Десь ми розслабилися, бо думали що COVID-19 уже позаду".

Орест Чемерис нагадав, що скоро почнеться відлига, а це створить сприятливі умови для поширення респіраторних вірусів, у т.ч. SARS-COV-2.

"Уникайте місць великого скупчення людей, не забувайте одягати маску і стежити за гігієною рук. Це дозволить не допустити критичного навантаження на лікарні", - підкреслив директор департаменту.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.