Слідком Білорусі виправдав дії силовиків, які застрелили протестувальника Тарайковського

Слідчий комітет Білорусі відмовив у порушенні кримінальної справи за фактом смерті Олександра Тарайковського

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За даними слідства, близько 23:00 10 серпня 2020 року під час масового протистояння біля станції метро "Пушкінська" Тарайковський у стані алкогольного сп’яніння відокремився від натовпу протестувальників і, попри численні попередження правоохоронців, пішов їм назустріч.

"Своїми діями Тарайковський провокував правоохоронців, вони не знали його справжніх мотивів та мети його дій, а враховуючи оперативну інформацію про можливі теракти, наявність вибухівки та зброї серед протестувальників, сприймали його як реальну загрозу життю та здоров’ю. У зв’язку з цим правоохоронці діяли виключно в межах доступних їм інструкцій і застосовували проти Тарайковського нелетальну зброю, дія якої спрямована не на ураження, а на його фізичне призупинення, з безпечної відстані, що виключає смерть. Через низку трагічних обставин одна з травм виявилася проникливою, внаслідок чого Тарайковський загинув на місці події", – заявив голова Слідчого комітету країни Іван Наскевич.

Читайте також: AP оприлюднило відео розстрілу білоруського активіста Тарайковського

За версією слідства, правоохоронці за цих обставин і в такій ситуації мали право застосовувати нелетальну зброю.

"Ми вчора взяли картонну коробку. Її склали в чотири рази, поставили на крісло, взяли і випробували. Виявляється, картонна коробка наскрізь, крісло наскрізь, і зрозуміло, чому він загинув, як його... (із зали: Тарайковський) п’яниця та дебіл. Він загинув, звичайно, від гумової кулі, яка влетіла йому в груди. Він стояв там у футболці, і я не думаю, що вона затримається на зворотньому боці футболки", - додав призначенець самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо