У Програмі медгарантій на 2021 рік передбачено близько 10 млрд грн на боротьбу з коронавірусом

Програма медичних гарантій на 2021 рік передбачає майже 10 млрд грн на боротьбу з COVID-19.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Згідно з повідомленням, у Програмі медичних гарантій на 2021 рік передбачено близько 10 млрд грн на бротьбу з COVID-19. Договори з Нацслужбою здоров'я України (НСЗУ) на стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 мюать 511 медичних закладів. 

Зазначається, що у Програмі медичних гарантій-2021 передбачено продовження стаціонарного лікування пацієнтів з COVID-19, за відповдним пакетом послуг, до періоду закінчення на території України дії карантину та протягом 30 календарних днів після його скасування. Після цього НСЗУ запропонує контракт закладам, які готові до реагування на інфекційні захворювання та епідемії, за окремим пакетом медичних послуг. Ці заклади визначать регіональні департаменти охорони здоров'я. Також передбачений окремий пакет вакцинації від COVID-19.

За інформацією НСЗУ, у січні 2021 року було госпіталізовано понад 42 тис. пацієнтів з COVID-19, що майже на 30% менше, порівняно з груднем минулого року. Також знизилася кількість пацієнтів, які були підключені до джерел кисню - майже на 14 тис, до 35,5 тис. У відділеннях терапії медичну допомогу отримували 9,5 тис. пацієнтів, що на 4 тис. осіб менше, ніж у грудні. 

Зазначається, що найвищі показники госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 у Києві - 3 421 особа та на Харківщині - 3 235 осіб.

У пресслужбі зауважили, що пацієнт з підозрою або підтвердженим COVID-19 має право на отримання безоплатної первинної медичної, амбулаторно-поліклінічної, екстреної медичної допомоги у разі тяжкого стану та стаціонарну медичну допомогу. Пацієнти з підозрою на COVID-19 можуть пройти безоплатно тестування у свого сімейного лікаря та отримати консультації щодо лікування легкої форми захворювання.

У пресслужбі підкреслили, що у разі підозри на COVID-19 пацієнт може звернутися до центру надання первинної медичної допомоги без декларації. У такому разі пацієнт може отримати консультацію лікаря та тест на визначення антигену SARS-CoV-2, однак для отримання повного обсягу медичних послуг необхідне укладення декларації.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb