Захід не здатний адекватно відповісти на свавілля Путіну, який буде лише підвищувати градус агресії, – Гаррі Каспаров

Захід не має політичної волі, щоб адекватно відповісти на свавілля президента Росії Путіна, який у подальшому буде лише підвищувати градус агресії

Про це повідомив 13-й чемпіон світу з шахів, російський опозиційний політик Гаррі Каспаров у програмі "Студія Захід з Антіном Борковським" на Еспресо.TV.

"Якщо є політична воля використовувати санкції, як інструмент серйозного тиску. Більше того, я не побоюся сказати, в якихось випадках зміни режиму. Тобто демонстрації того, що з цим режимом не будуть ніякої нормальної економічної взаємодії. Це буде одна ситуація. Нічого поки схожого на Заході не було. Всі санкції (ред. проти Росії) були якоюсь мірою реакцією на те, що робив Путін. Але вони в жодному разі не ставили під загрозу взаємовідносини Росії та Заходу", – зазначив Каспаров.

Гросмейстер наголосив, що незважаючи на всі міжнародні злочини Кремля, Захід не має політичної волі, щоби зупинити будівництво "Північного потоку 2".

"Якщо говорити про ситуацію з отруєнням Олексія Навального, його подальшим арештом та бурею, яка піднялася в Німеччині, німецькі політики продовжують розділяти історію з правами людини, порушенням російських міжнародних зобов’язань та бізнесом. Це саме те, чого прагне Путін. Європа навіть близько не демонструє тієї політичної волі, яка необхідна для того, щоби зупинити диктатора".

"Якщо говорити про конкретну ситуацію з Олексієм Навальним і те, що Європейський суд застосував статтю, 39 протокол, який вимагає негайного звільнення Навального, Росія терміново відповіла, що це питання навіть не обговорюється. РФ просто відмовилася виконувати пряму вказівку ЄСПЛ. Це говорить про те, що ніякої реакції на слова більше не буде. Навальний буде у в’язниці стільки, скільки при владі в Росії буде Путін. Жодних поступок російська влада пропонувати не буде", – повідомив гросмейстер.

Каспаров зауважив, що всі індикатори, які ми здатні проаналізувати, вказують на подальше посилення конфлікту. На думку політика це пов’язано з тим, що Захід не готовий надати адекватну реакцію на свавілля Путіна.

"Основна задача Росії зараз – пробити "Північний потік 2", гарантувати, що російський газ може надходити до Європи минаючи територію України. Якщо не вдасться, Путіну доведеться з цим рахуватися. Якщо вдасться, я би не виключав будь-яких найбільш агресивних дій саме тому, що Путіну необхідно підвищувати градус агресії", – наголосив Гаррі Каспаров.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb