Постійний пілот батискафу Путіна виявився доларовим мільйонером й племінником банкіра Ковальчука

У Володимира Путіна є особистий пілот батискафа

Президент РФ тричі занурювався на дно моря: в 2013 році обстежити затонулий фрегат, в 2015-му - античні амфори, а в 2019-м досліджував підводний човен часів Другої світової війни у Фінській затоці. Всі занурення Путіна забезпечувала одна й та сама людина - Сергій Фокін, розповідає Еспресо.TV з посиланням на російський розслідувацький проєкт Metla.

Фокін родом з Санкт-Петербурга, зараз йому 31 рік.

Чоловіку належать 126-метрові апаратаменти у московьскому ЖК "Фамільний будинок Воробйова" (вулиця Косигіна, будинок 13к1).

Один квадратний метр в цьому житловому комплексі преміум-класу коштує 1,15 млн рос. руб. Тому нерухомість особистого пілота Путіна ми оцінюємо в 145 мільйонів рублів (майже 2 млн $).

Раніше Фокін, за даними проєкту, працював на телеканалі НТВ-Плюс, а зараз працевлаштований в Міноборони. Він обіймає посаду заступника начальника експедиційного центру військового відомства по взаємодії з регіонами.

За інформацією "Мітли", офіційний річний дохід пілота Путіна не є високим: загалом 377 тисяч рублів на рік. Правда, у Фокіна є і власний бізнес. Він виступає співзасновником ТОВ "Академія Спортинга", сумарний чистий прибуток становить близько 1,5 млн рублів.

"Академія Спортинга" займається здачею в прокат спорттоварів. Є у нього й інші компанії: "Ама-Принт" та "Принт" - це поліграфія, "Смартфільм" - це виробництвом кінофільмів. Останню компанію Фокін придбав у бізнесмена Дмитра Чежії, якому також належить частка в ТОВ "Лідер", який заробив 432 мільйони на IT-держпідрядах в "Газпром трансгаз Санкт-Петербург".

Вигідні "газпромівські" держпідряди отримують і ділові партнери Сергія Фокіна. Співвласник ТОВ "Принт" Ігор Гойхберг (один з екс-керівників холдингу "Газпром-медіа") є співзасновником типографського комлексу "Девіз", який освоїв понад 300 млн руб. на друку газет, що належать органам влади. Інший акціонер "Девізу" - Муслім Гедигушев, у якого пілот Путіна й придбав елітну квартиру. Раніше частка в друкарні була і в самого Фокіна. Вів бізнес Фокін і з медіаменеджером Едуардом Райкіним, які працювали в структурах олігарха Юрія Ковальчука, який більшість російських та іноземних експертів вважаєть "гаманцем Путіна".

На додачу пілот Путіна є далеким родичем (онучатим племінником) Ковальчука.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb