Підозру Яценку у справі ПриватБанку відмовився підписувати процесуальний прокурор, тому це зробила Венедіктова, - Бутусов

Після відмови слідчого прокурора підписати підозру експосадовцю ПриватБанку Яценку хтось повідомив того про необхідність залишити Україну

Про це головний редактор видання "Цензор.нет" Юрій Бутусов розповів у Faebook.

"За даними джерел "Цензор.нет" вимальовується наступна картина. Сьогодні близько 9.00 генеральний прокурор Ірина Венедиктова запросила одного з процесуальних керівників у справі про розкрадання коштів ПриватБанку прокурора САП Щура і запропонувала йому підписати підозра екс-першому голові Приватбанку Володимиру Яценку. Це один з найближчих співробітників і фінансових менеджерів олігарха Ігоря Коломойського, який грав і грає важливу роль в його системі", - розповів він.

Читайте також: Фігурант справи ПриватБанку спробував втекти до Австрії завдяки "зливу" інформації, - Венедіктова

За словами Бутусова, прокурор САП Щур відмовився підписувати підозру і тоді Венедіктова зробила це власноруч.

"Важко було передбачити таке рішення, але майже відразу стався витік інформації. Близько 9:30 з Дніпра до Відня вилетів чартерний літак авіакомпанії "Роза вітрів" (співвласником якої є Коломойський), на борту якого був Яценко. Оскільки Яценко не перебувала в розшуку, заборонити йому виліт ніхто не міг. Очевидно, Яценко про всяк випадок передбачав і готувався до вильоту, не маючи розуміння - чи насміляться йому виписати підозру", - зауважив журналіст.

Читайте також: У "Борисполі" НАБУ посадило чартер Дніпро-Відень з експосадовцем ПриватБанку Яценком: вранці йому оголосили про підозру

Бутусов розповів, що детективи НАБУ отримали повідомлення від Держприкордонслужби, коли Яценко сів до літака.

Детектив Скомаров, який вів справу, одразу подзвонив до Украероруху з вимогою заборонити лтаку перетин держкордону.

На той час літак минув Кропивницький. Украерорух попросив підтвердження даного рішення. 

"Тоді директор НАБУ Артем Ситник зателефонував спецзв'язком очільнику "Украероруху" і підтвердив повноваження детектива. Чартер з Яценко розвернули під Львовом. Диспетчер скасував коридор для повітряного судна і направив літак в аеропорт Бориспіль", - написав Бутусов.

За словами Бутусова, ще 10 хвилин, і літак покинув би територію України, і Яценка можна було б дістати лише через екстрадицію.

"Підозра Яценко - це перша справа по вищому керівництву ПриватБанку, і раніше це здавалося немислимим! Справа про розкрадання в банку залишалося всі ці роки фактовою. Сам Коломойський був і залишається вельми в близьких відносинах з керівництвом "Слуги народу" і Офісу президента, і зберігає великий вплив на владу. Ця справа, без сумніву, викличе великий резонанс не тільки в Україні. На тлі процесу проти Коломойського в США, Венедіктова і Ситник діють синхронно з американцями і пред'являють підозру одному з топ-менеджерів, який є одним з важливих елементів всієї фінансової імперії Коломойського. Тим самим посилюється позиція американського розслідування", - стверджує Юрій Бутусов.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо