"Доступна іпотека під 7%": Марченко розповів деталі програми

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів про деталі державної програми доступної іпотеки під 7%

Про це міністр фінансів Сергій Марченко сказав під час всеукраїнського форуму "Україна.30", передає Еспресо.TV.

"Програма реальна, і я думаю, що перший кредит буде виданий на початку березня, найближчим часом", - сказав Марченко.

Він зазначив, у 2021 році реалізація програми буде здійснюватись через кошти програми доступних кредитів "5-7-9%" - через Фонд розвитку підприємництва. У планах уряду - видати 5 млрд грн кредитів для 5 тис. сімей у цьому році.

У рамках програми іпотека може надаватися під житло на первинному ринку, майнові права на квартири та будинки з ділянками, а також квартири на вторинному ринку, які були введені в експлуатацію після 2018 року.

Нормативна площа предметів іпотеки - 50 кв. м загальної площі на одного громадянина чи сім'ю з двох осіб по 20 кв. м на кожного наступного члена сім'ї. Максимальна загальна площа може бути збільшена на 20%.

Таким чином, пояснив міністр, для сім'ї з чотирьох чоловік максимальний розмір квартири, яку вони зможуть отримати в рамках програми - 108 кв.м.

Він додав, що максимальна сума вартість предмету іпотеки - 2,5 млн грн. У разі перевищення кошти можуть бути сплачені за рахунок власних коштів позичальника, або за кредитні кошти банків без компенсації відсотків. Базова процентна ставка складає 7%. Максимальна сума кредиту - 2 млн грн, а максимальний термін виплати компенсації - 20 років. Мінімальний внесок позичальника - 15% від суми кредиту. Максимальний розмір комісії за надання гарантії Фонду - 0,5% річних.

Марченко зазначив, що для отримання іпотеки заявник має дізнатися, чи підпадає він під критерії отримання. Після цього - звернутися до уповноваженого банку, повідомити йому про відповідність умовам програми та подати заявку на отримання кредиту. Надалі заявник має пройти кредитну оцінку, укласти договір та перерахувати кошти кредиту продавцю предмету іпотеки. Після цього сплачується компенсаційна процентна ставка за рахунок державної підтримки.

Міністр також зауважив, що пакет документів для участі у програмі є стандартним для отримання іпотеки.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb