"Пропозиції повністю неадекватні": Республіканці гостро розкритикували Байдена за небажання протидіяти "Північному потоку-2"

Сенатори-республіканці в Конгресі США гостро розкритикували позицію адміністрації Джо Байдена в питанні про будівництво газопроводу "Північний потік -2"

Про це повідомило в неділю, 21 лютого, видання The Wall Street Journal. "Уряд Байдена посилає сигнали про свою готовність дозволити будівництво газопроводу, що буде мати катастрофічні наслідки для американської національної безпеки і для енергобезпеки наших європейських союзників", - заявив сенатор Тед Круз.

Критику сенатора викликало повідомлення Держдепартаменту Конгресу, де названі компанії, проти яких можуть бути введені санкції за участь в будівництві газопроводу. На думку Круза, а також сенатора Джима Річа і члена комітету палати представників з іноземних справ Майкла Маккола ці пропозиції "повністю неадекватні" і не відповідають наміру Конгресу запобігти введенню в стрій "Північного потоку - 2".

Читайте також: Адміністрація Байдена запропонувала Німеччині умови для зняття санкцій з "Північного потоку-2", - ЗМІ

За даними The Wall Street Journal, в документі Держдепартаменту йдеться про порушення американських обмежувальних заходів трубоукладачем "Фортуна" і його власником "КВТ-РУС" і введення проти них санкцій. При цьому і судно, і компанія вже знаходяться в списках американських обмежень за іншими статтями. Про нові санкції проти будь-яких російських, німецьких чи інших європейських компаній, причетних до проекту, в ньому не йдеться. Ні Білий дім, ні Держдепартамент цю інформацію поки не підтвердили. Сам документ не опублікований.

Нагадаємо, адміністрація попереднього президента США, республіканця Дональда Трампа послідовно проводила політику жорсткої протидії спорудженню "Північного потоку-2", що й призвело до повної заморозки проекту у грудні 2019 року. Одним з найактивніших комунікаторів, що брав участь у блокуванні будівництва газопроводу, і був згадуваний сенатор Круз.

Проте з самого моменту інаугурації демократа Джозефа Байдена, у ЗМІ почала поступати інформація про наміри нової адміністрації знизити рівень протидії спорудженню "Північного потоку-2" аж до зняття з нього санкцій

Це пояснюється небажанням загострювати стосунки з Берліном.

Майже відразу після зміни господаря Білого дому, росіяни розморозили спорудження газогону.