Розгромлені магазини та пожежі: в Іспанії тривають безлади через арешт ліворадикального репера

В Іспанії близько п’яти днів не припиняються заворушення на підтримку репера Пабло Хазеля, заарештованого за прославляння тероризму, підтримку сепаратизму і наклеп проти іспанської монархії і держустанов

Як повідомляє DW, у Барселоні в ході заворушень були розграбовані численні магазини, в тому числі низка відомих марок - Nike, Versace, Tommy Hilfiger, Hugo Boss і Diesel.

Також підпалені саморобні барикади.

Кілька тисяч людей висунулися до штаб-квартирі поліції, після чого почалися сутички. У поліцейських полетіли пляшки, банки і петарди.

Крім того, збиток був нанесений низці історичних будівель, включаючи Барселонскую фондову біржу і Палац каталонської музики, занесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

В ході протестів були затримані 38 осіб.

У Мадриді на вулиці вийшли близько 400 осіб.  По кілька сотень людей взяли участь в акціях в Малазі, Кордові і Севільї. Менш численні протестні заходи пройшли в Сантандері і Логроньо.

Вранці 16 лютого іспанська поліція взяла Хазеля під варту, для чого їй довелося штурмувати приміщення університету каталонського міста Льєйда, де забарикадувався 32-річний репер. Разом з ним були понад 50 студентів, які впродовж майже 24 годин намагалися перешкоджати його затриманню.

Хазелу присудили дев'ятимісячний тюремний термін за прославляння тероризму і наклеп на корону і державні установи через твіти і тексти його пісень з нападками на монархію і поліцію. Зокрема, репер підтримував Вікторію Гомес із забороненої марксистської організації Grapo, що відбуває покарання в іспанській в'язниці, називав короля країни Філіппа VI та його батька, Хуана Карлоса, "босами мафії", а також активно підтримував каталонських сепаратистів.

Влада в Мадриді заявила про намір переглянути законодавство, щоб у справах, подібних до справи Хазеля, де не здійснювалося протиправних діянь із застосуванням насильства, не можна було виносити вироки з реальним терміном ув'язнення. Однак вирок Хазелю формально вже не може бути переглянутий. Репер повинен був добровільно з'явитися у в'язницю 12 лютого, але відмовився зробити це.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb