Об'єднає міста з їх супутниками в єдиний простір: в Укразалізниці розповіли деталі проєкту City Express

Голова правління Укрзалізниці Володимир Жмак розповів деталі проєкту приміського залізничного сполучення City Express

Про це повідомила пресслужба Укрзалізниці.

Згідно з повідомленням, Укрзалізниця реалізовуватиме проєкт з інтеграції залізниці з міською транспортною системою City Express за рахунок об'єднання великих міст з їх містами супутникам в єдиний транспортний простір.

За словами голови правління Укрзалізниці Володимира Жмака, у містах-супутниках зараз набагато більше будується нових житлових квадратних метрів, ніж у великих містах.

"Незважаючи на те, що дуже швидко ростуть великі міста, ростуть міста-супутники, у яких зараз набагато більше будується нових житлових квадратних метрів, ніж, наприклад, у Києві, приміський транспорт залишається поза фокусом уваги й усі добираються до міста в заторах, дихаючи вихлопними газами. Тому ми вирішили змістити фокус і в цьому році зосередитись на приміському сполученні", - цитує пресслужба слова Жмака.

Він нагадав, що перші кроки проєкту City Express планується реалізовувати у Києві, Дніпрі й Харков, надалі - в інших великих містах.

При цьому Жмак підкреслив, що мова не йде про "новий гіперлуп" і "космічні досягнення". 

"Цей проєкт дуже прагматичний, практичний і реальний. Він не потребує дуже великих вкладень, але він дасть значний ефект, наприклад, усьому місту Києву в першу чергу дозволить розвантажити дороги та дихати чистішим повітрям", - наголосив він.

Так, за його інформацією, на сьогодні щодня до Києва приїжджає близько 450 тис. осіб, із них 77 тис. - залізничним транспортом, а в рамках проєкту City Express заплановано збільшити кількість пасажирів до 150 тис. на день.

"У чому полягає практичність цього проекту? Насправді не треба нічого видумувати. Все, що для цього проекту потрібно, у нас вже є. У нас є інфраструктура, рухомий склад. Тому сьогодні ми плануємо, відремонтувавши деякі ділянки, покращивши диспетчеризацію, вийти на цифру 150 тис. пасажирів на день, впроваджуючи нові інструменти для приміського руху", - додав він.

Серед таких інструментів Володимир Жмак назвав човниковий рух електропоїздів, який буде інтегровано в існуючу транспортну систему міста.

"Зараз електрички йдуть зазвичай до київського Центрального вокзалу, але до нього доїжджає незначна кількість пасажирів, тому ми й будемо запускати човникові маршрути, Буча - Святошин, Боярка - Київ, будемо відкривати нову ділянку сполучення станція метро Почайна - Вишгород, будемо їхати на Бровари. Ці кроки дозволять нам підвищити кількість пасажирів, що ми перевозимо на день, практично вдвічі", - резюмував Володимир Жмак.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb