Закон про мову дуже сильно "муляє" тим людям, які не хочуть, щоб була Українська держава, - Княжицький

Народний депутат України, фракція "Європейська Солідарність" Микола Княжицький нагадав про атаки "Слуг народу" на Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" й запевнив, що депутати від "ЄС" та їхні колеги не допустять, аби така сама доля спіткала закон про кримінальну відповідальність за колаборацію

Своїми думками з цього приводу політик поділився в ефірі спецвипуску програми "Студія Захід" з Антоном Борковським, передає "Еспресо.Захід".  

На думку Миколи Княжицького, зараз є всі шанси, аби закон про кримінальну відповідальність фізичних осіб, політичних партій і громадських організацій за колаборацію ухвалили: "Ми подали цей законопроєкт (на розгляд Верховної Ради, – "Еспресо.Захід"), ми його підписали і думаємо, що не лише "Європейська Солідарність", а й представники інших політичних сил його підтримають". 

Нардеп запевнив, що його колеги не дозволять, аби закон про колаборацію "обрізали", внесли у нього правки, які спотворять суть документа. 

"Я бачу, що відбувається із законом про мову. Пам’ятаю, як ми приймали його в минулому скликанні, і теперішня влада ("Слуги народу") постійно хоче його "каструвати": Бужанський подає одні правки, його колеги з цієї фракції подають уже нібито інші, щоб штрафів не було, щоб ще чогось там не було... Їм це дуже сильно "муляє". Але "муляє" не українцям – "муляє" тим людям, які не хочуть, щоб була Українська держава", – вважає політик. 

"Ми не повинні обговорювати, має бути Україна україномовною чи ні. Ахтем Чийгоз (український кримськотатарський політик, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, – "Еспресо.Захід"), який жив у Криму, де української й раніше було не так багато, бачите, як він говорить українською. Володимир Балух, який народився і виріс у Криму, говорить українською не гірше, ніж будь-який львів’янин. Крим – абсолютно українська територія, але багато людей цього не робили (не вчили українську і не розмовляли нею, – "Еспресо.Захід"). Лише зараз починають це робити", – зазначив народний депутат.