$7,7 тис. за хатню працю: у Пекіні суд змусив чоловіка заплатити дружині за роки шлюбу

Суд із розлучень у Пекіні зобов'язав чоловіка компенсувати дружині $7,7 тис. за хатню роботу, яку вона виконувала під час їхнього шлюбу

Про це пише ВВС.

Згідно з повідомленням, за рішенням суду, жінка отримає 50 тис. юанів ($7,7 тис.) за п'ять років безоплатної праці у шлюбі.

У виданні зауважили, що вирок збурив соцмережі, оскільки порушив питання вартості хатньої роботи. Так, дехто вважає, що сума компенсації є замалою.

 "Я вражена, повний робочий день домогосподарки недооцінюють. У Пекіні лише праця няні за рік коштує понад 50 тисяч юанів", - зазначено в одному з коментарів.

За даними суду, минулого року чоловік на прізвище Чень подав на розлучення зі своєю дружиною Ван після п'яти років шлюбу.

Спочатку жінка не хотіла розлучатися, але згодом попросила фінансової компенсації. Вона пояснила, що Чень не допомагав їй у домашніх справах і догляді за їхнім сином.

Пекінський окружний суд Фаншань вирішив справу на її користь. Тепер чоловік зобов'язаний виплачувати щомісячні аліменти у розмірі 2 тис. юанів ($300), а також одноразову компенсацію у 50 тис. юанів за хатню працю.

За словами головуючого судді, поділ спільного майна подружжя після одруження зазвичай передбачає поділ матеріального майна.

"Але робота по дому становить нематеріальну вартість", - зазначив суддя.

Постанову ухвалили згідно з новим цивільним кодексом, який набрав чинності в Китаї цього року.

Згідно з новим законом, чоловік або дружина мають право вимагати компенсації при розлученні, якщо він або вона несуть більшу відповідальність за виховання дітей, догляд за літніми родичами та допомагають партнерам в їхній роботі.

Раніше подружжя могло вимагати такої компенсації під час розлучення, лише за умови підписання шлюбної угоди, що є незвичною практикою у Китаї.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb