Amnesty International позбавила Навального статусу в’язня сумління через його висловлювання 2000-х років

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International скасувала своє рішення про визнання російського опозиціонера Олексія Навального в’язнем совісті

Про це повідомляє Медіазона.

Представник організації Олександр Артем'єв заявив, що Amnesty більше не буде використовувати стосовно Навального "словосполучення "в'язень совісті", бо її юристи досліджували висловлювання опозиціонера середини нульових років, і визначили, що вони "досягають рівня hate speech".

"Проте наш заклик негайно звільнити його залишається в силі, оскільки він переслідується виключно з політичних мотивів", — сказав він.

Артем'єв зазначив, що у правозахисників "склалося враження, що запити на предмет перевірки висловлювань Навального були частиною скоординованої кампанії по його дискредитації за кордоном". Він додав, що Amnesty International продовжить збір підписів під петицією з вимогою звільнення Навального.

Джерело "Медіазони" в організації, який попросив не згадувати його імені, припустив, що за цією кампанією можуть стояти "люди з RT в різних країнах". Джерело відзначило, що автори як мінімум двох звернень в Amnesty International посилалися на тред в твіттері співпрацює з RT колумністки Каті Казбек, в якому та викривала Навального перед іноземною аудиторією як "націоналіста і расиста".

"Медіазона" направила представникам Amnesty International і RT питання з приводу масової відправки листів про статус Навального.

17 січня Amnesty International визнала опозиціонера в'язнем совісті після його затримання в московському аеропорту. «"атримання Олексія Навального - черговий доказ того, що російська влада намагається змусити його замовкнути. Те, що відбулося лише підкреслює, що необхідно розслідувати його власні заяви з приводу отруєння співробітниками держорганів за наказом вищого керівництва", - говорила Наталія Звягіна, директор московського офісу Amnesty International.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb