"Газпром" через запуск "Турецького потоку" достроково розірвав контракт з Румунією на транзит газу

Російська компанія "Газпром експорт" і румунський газотранспортний оператор SNTGN Transgaz SA домовилися достроково розірвати контракт на транзит газу

Контракт був укладений до кінця 2023 року, угода про його розірвання "забезпечує отримання решти сум, що підлягають виплаті за існуючим контрактом", повідомляє російський Інтерфакс.

Румунія була частиною західного газотранспортного коридору, по якому російський газ йшов на південь Європи (через Україну, Молдову, Румунію, Болгарію, на захід Туреччини, Грецію та до інших країн регіону).

Після запуску "Турецького потоку" на початку січня 2020 року транзит газу через Румунію припинився. Виняток склав тиждень у червні, коли "Газпром" проводив профілактику на "Турецькому потоці". З запуском "Турецького потоку" Румунія почала отримувати російський газ за новим маршрутом — із Болгарії.

Розірвання контракту створює основу для укладення з суміжними газотранспортними операторами угод про приєднання для точок прийому-здачі Ісакча і Негру Вода / Кардам на кордонах з Україною і Болгарією для бронювання учасниками ринку.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb