Через поширення фейків російської пропаганди: Нацрада призначила дві позапланові перевірки телеканалу "НАШ"

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила ще дві позапланові перевірки телеканалу "НАШ"

Про це повідомила пресслужба регулятора.

"Обидві перевірки телеканалу "НАШ" призначено на підставі виявлених ознак порушення абзацу четвертого частини другої статті 6, пунктів а), в) частини першої статті 59 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" та частини першої статті 28 Закону України "Про інформацію", - йдеться у повідомленні.

Одну з перевірок призначили через ефір 3 лютого. Тоді телеканал транслював брифінг народного депутата від "Опозиційної платформи - За життя" Вадима Рабіновича. 

На ньому політик проголосив заяви, у яких Нацрада вбачає розпалювання національної ворожнечі та навіювання паніки серед людей. Також регулятор помітив у виступах політика ознаки поширення фейків російської пропаганди - про те, що з 2014 року влада в Україні нібито сповідує ідеологію "фашизму".

"Це був прямий ефір, але ведучі передачі не спростували й не поставилися критично до жодного висловлювання політика, щоб забезпечити надання глядачам достовірної та повної інформації, і, зокрема, не вжили жодних дій, щоб зупинити риторику, яка має ознаки мови ворожнечі", - сказав член Нацради Максим Онопрієнко, передає "Укрінформ".

Вдруге ознаки порушення Нацрада помітила в заявах колишнього народного депутата Євгена Балицького. Під час прямого етеру 4 лютого та повтору 5 лютого політик некоректно критикував лідера громадської організації "Січ-С14" Євгена Карася. 

На думку Нацради, такі висловлювання мають ознаки розпалювання ворожнечі та ненависті до представників окремої ідеології.

"Крім поширення висловлювань політика, під час передачі щодо лідера громадської організації "С14" телеканал також неодноразово демонстрував на екрані плашки з текстом, що містять терміни "фашист" і "нацист", - йдеться в повідомленні.

Пресслужба додала, що до 17 березня 2021 року ТОВ "НАШ 365" зобов’язане надати Національній раді документи і матеріали, необхідні для проведення безвиїзної перевірки. Національна рада після проведення перевірок компанії на підставі норм законів ухвалить відповідні рішення.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb