Північний потік-2 добудують, а потім запланують Північний потік-3, — експерт з енергетики

Перемовини між Сполученими Штатами Америки і Німеччиною можуть завершитися згодою на добудову Північного потоку-2, після чого Росія може запланувати Північний потік-3. Україна має бути готовою до цього

Такий прогноз озвучив Георгій Біркадзе, експерт з енергетичних та політичних питань, у програмі “Про гроші” з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“Переговори між Америкою і Німеччиною завершаться тим, що німці все одно дотиснуть і добудують цей потік, і будуть качати 55-60 млрд кубів газу на рік. На Україну це не сильно вплине, тому що у нас є свій газ, Україна видобуває 18-20 кубів. Тому я думаю, що це сильно на ціну не вплине, — сказав Біркадзе.

Він висловив переконання, що Україна має бути готовою до того, що після добудови Північного потоку-2 Росія може почати будувати Північний потік-3.

“Я думаю, що нам сьогодні в Україні потрібно розробляти інші родовища, інвестувати в це. Це дасть нам можливість тримати ціну в районі 5-6 грн. Я думаю, що якщо у нас почнуть працювати НКРЕКП і Антимонопольний комітет, у нас буде розвиватися видобуток газу, то можна буде тримати цю ціну протягом найближчих двох-трьох років, але ціна на хабах в Європі все одно буде диктувати свої умови”.

Росія продовжує викидати у "Північний потік-2" мільярди, доводячи, що йдеться не про газ, а про підрив безпеки України, Європи та євроатлантичної єдності, підкреслив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Дивіться також: Вирок Стерненку і політичні наслідки для України