Wintershall Dea припинила фінансування "Північного потоку-2"

Німецька Wintershall Dea більше не буде фінансувати проєкт з будівництва газопроводу "Північний потік-2" Uniper і OMV також припинили перерахування грошей на цей проєкт

"Участь Wintershall Dea в проєкті Північний потік-2 обмежена наданням кредитів разом з чотирма найбільшими європейськими енергетичними компаніями (Engie, OMV, Shell і Uniper). Платежі компанії по кредиту для Nord Stream 2 AG досягли €730 млн і були припинені до перегляду закону „Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій“ (CAATSA)", — йдеться в річному звіті компанії.

Відзначається, що в подальшому Wintershall Dea не планує фінансувати проєкт.

РБК пише, що кожна з п’яти європейських компаній, які беруть участь в фінансірваніі проекту, взяли на себе зобов’язання вкласти до €950 млн (по 10% витрат).

Компанії не повідомляють, скільки вони виділили в рамках своїх зобов’язань, але глава Wintershall Dea Маріо Мерен в травні минулого року говорив, що компанія повністю виконала свої зобов’язання щодо фінансування проєкту.

Виконавчий фінансовий директор Uniper Саша Біберт в травні 2020 року повідомляв, що компанія інвестувала в проект €700 млн.

В OMV заявили РБК, що розмір фінансування з боку компанії склав €729 млн, а загальна сума була обмежена €950 млн.

"OMV не надаватиме кошти проєкту Nord Stream 2. Деталі угоди про фінансування є конфіденційними", — повідомили в компанії.

Представник Uniper також сказав РБК, що зобов’язання компанії вже виконані і вона надала свою частину фінансування.

"Ми повністю закрили свої зобов’язання по кредиту Nord Stream 2 у другому кварталі 2020 року", — заявив представник Shell.

РБК відзначає, що якщо Uniper, Shell і Engie надали проєкту приблизно по €730 млн, як і Wintershall і OMV, то загальний розмір фінансування газопроводу з боку партнерів Газпрому склав €3,65 млрд, а не €4,75 млрд, як планувалося початково.

Читайте також: "Пропозиції повністю неадекватні": Республіканці гостро розкритикували Байдена за небажання протидіяти "Північному потоку-2"

Нагадаємо, за даними Державного департаменту США, через загрозу санкцій проти "Північного потоку-2" 18 європейських компаній вже залишили проект або знаходяться на стадії виходу.

Санкції діють тільки щодо російської компанії "КВТ-РУС", якій належить судно "Фортуна", задіяне в будівництві "Північного потоку-2".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb