"Позивний Італієць" - телеканал Еспресо покаже документальний фільм про історію майданівця Віталія Марківа

"Позивний Італієць" — документальний фільм про українського нацгвардійця Віталія Марківа, якого в Італії спершу засудили до 24 років тюрми в справі про загибель італійця Андреа Роккеллі і росіянина Андрія Миронова на Донбасі в 2014 році, однак потім виправдали

Автор фільму -  директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко. Виробництвом стрічки займалася українська студія BeeSeen Production спільно з Міністерством внутрішніх справ України та за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Допрем'єрний показ документального фільму пройшов у п'ятницю, 19 лютого.

Головною у фільмі показана драма українського нацгвардійця Віталія Марківа. Він з 11 років жив і навчався в Італії, а на початку грудня 2014 року приїхав на Майдан. 

Під час сутичок у Маріїнському парку в ході Революції Гідності отримав поранення. З початком окупації Росією Криму увійшов добровольцем до першого резервного батальйону відновленої Нацгвардії України (нині батальйон імені Кульчицького). Під час активної оборони панівної висоти (гори Карачун) над Слов'янськом на початку травня 2014 року разом із десантниками 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних Сил України тримав оборону від наступу російських бойовиків й Віталій Марків.

"Для мене ця історія багато в чому особиста, тому що ми познайомилися з Віталієм на фронті 30 травня 2014 року, через 6 днів після загибелі журналіста Рокеллі та його перекладача Миронова у Слов’янську. Згадую, коли спитав у нього як його звати, він сказав: позивний "Італієць". Це відбилося у мене в пам’яті. Перемога Віталія Марківа - це великий успіх для нашої країни у важкому минулому році. Дякую всім, хто боровся за нього - керівництву держави, МВС, дипломатам, юристам, його рідним, великій армії тих, хто його підтримував", - розповів Артем Шевченко на презентації фільму, передає сайт МВС.

Фільм запланований в ефірі "Еспресо" 27 лютого о 17:00.