"Мрієш, щоб тебе побили та в спокої залишили". Відомий російський політв'язень розповів про колонію, в яку відправляють Навального

Націоналіст з Москви Дмитро Дьомушкін, який був ув'язнений після того як відмовився відправляти своїх людей на війну проти України, розповів про нестерпні умови перебування в колонії міста Покров Володимирської області РФ

Саме там довелося відсидіти Дьомушкіну і саме там каратиметься опозиціонер Олексій Навальний, передає Еспресо.TV.

Ось його розповідь, наведена виданням Znak.com:

"Є чотири місця (в РФ - ред.), які вважаються найважчими для відбування покарання: Красноярськ, Карелія, Омськ і Покров. Вислати Навального за законом могли тільки до Покрову. У нього не така важка стаття, так що зобов'язані були залишити в Центральному федеральному окрузі.

Після того як приїде, спочатку він потрапить в карантин на два тижні, а потім в сектор посиленого контролю А, скорочено - СУКА. Перебувати там дуже важко: руки завжди за спиною, голова опущена. Розмовляти, розгойдуватися і повертатися заборонено. Тільки сидіти, стояти і виконувати команди. Кожні дві години треба звітувати і давати про себе доповідь. Вночі для доповіді будять з ліхтарем щогодини. Кожне слово за тобою записують "активісти" - ув'язнені, які керують за відсутності адміністрації. Потім цей зошиток до опервідділу відносять.

Бити Навального не будуть, але краще б били. Коли я туди потрапив, мене відразу ж запитали: "Як ти ставишся до Володимира Путіна?" Я здивувався, кажу: "А вам, власне, яка різниця? Негативно". Мені відповіли: "Тоді тобі тут буде погано".

В БУРі (бараці посиленого режиму - ред.), він же сектор посиленого контролю А, я провів вісім місяців. Холод, голод. Схуд зі 105 до 60 кг, ребра стирчали. Звичайні ув'язнені там по два тижні сидять, скільки там Навальний буде, невідомо. Може, взагалі увесь термін там проведе.

З листуванням у мене було ... ніяк. Перший лист мій відправили за кілька місяців, а до цього усе викидали, як виявилося. Надіслані листи теж вибірково видавали. Писати в БУРі особливо ніколи, 15 хвилин в тиждень на це дають. Виходить, що один лист ти пишеш кілька тижнів. Зараз, можливо, щось змінилося, і більше часу дають, але тоді було так. За увесь час, доки я там був, ні у кого не було жодного побачення. Два рази до мене приїжджала адвокатка з "Русі, що сидить", але розмовляли ми через скло.

Потім Навального, швидше за все, переведуть до режимного загону, але працювати не дадуть. У загоні теж не можна ні з ким спілкуватися, але все одно легше, хоч в храм можна сходити. Політичних там, по-моєму, майже немає.

Його в цю колонію відправили, тому що там абсолютна ізоляція, телефону та інтернету немає, дістати нічого неможливо. Банкіри підлоги миють з ранку до вечора.

Я ще кілька тижнів тому в інтерв'ю казав, що його туди відправлять, Вангою виявився. У нас в окрузі така ломка тільки одна. Насильство там є настільки щоденною й буденною річчю, що ніхто на нього уваги не звертає. Там такі умови ... Мрієш, щоб тебе побили та в спокої залишили.

Олексій зіграє гарну роль, сам того не бажаючи. Винесе з цього місця усі вади, які вони за парканом ховають. Може, його й не чіпатимуть, але обов'язково хтось Навальному спробує все розповісти. Там такі страшні речі відбуваються, які навіть я не розповідаю. Це не моя війна. У мене підтримки не вистачило, щоб з ними воювати, а у Олексія вистачить".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb