Репутація важливіша, ніж оборот, - комерційний директор "Сінево" про те, чому "Сінево" не платить "відкати" лікарям і на що витрачає зекономлені гроші

Лабораторія Сінево не платить "відкати" лікарям, оскільки для компанії її репутація важливіша, ніж збільшення продажів будь-яким шляхом

Про це в інтерв'ю LIGA.net розповіли топ-менеджери найбільшої в Україні мережі лабораторій Сінево Україна Микола Скавронський та Микола Бутенко.

"У 2020 ми зайняли близько 25% приватного лабораторного ринку. Це менше, ніж в 2019-му, коли було близько 30%. Щороку ми ростемо повільніше, ніж конкуренти, і втрачаємо частку ринку, тому що не використовуємо механізм "грошової мотивації лікарів". Йдемо в інші канали комунікації – на ТВ, зовнішню рекламу, в діджитал. Просто перенаправляємо на рекламу частина маркетингового бюджету, який могли б, як інші, роздавати лікарям", – розповів Скавронський.

Він підкреслив, що не засуджує інші лабораторії за такий підхід, якщо все оформлено офіційно.

"Тут важливо дати дисклеймер: я нікого не засуджую, платіть лікарям – це не злочин, якщо все оформити легально з точки зору податків. Але це порушує правила медичної етики. Ми не можемо порушувати навіть етичні принципи, тому що торгуємося на біржі. Репутація важливіше, ніж оборот. З іншого боку, я навіть не уявляю, як можна було б "відкешити" 10% обороту, наприклад, з 2-3 млрд грн – тому ми в такі ігри з лікарями не граємо", – каже Скавронський.

Нагадаємо, що з 2017 року акції великого медичного холдингу Medicover, куди входить Сінево Україна, торгуються на Стокгольмській біржі.

Також Скавронський додав, що з початку пандемії Сінево виконало вже понад 250 000 ПЛР-тестів і 270 000 сумарно досліджень на антиген та антитіла. "На сьогодні, ми – номер один серед всіх приватних лабораторій в діагностиці ковіду. Але головне – не кількість, а прибуток. А прибутку тут немає, тому що ковід – це для нас скоріше соціальна відповідальність, аніж бізнес", – додав Скавронський.

Також Сінево було закуплено 50 000 високоточних ПЛР-тестів, які "чекають свого часу, оскільки ці системи визначають і британський, і південно-африканський, і бразильський штами. Це підтверджено документально", – додав Микола Бутенко.