Росія ігнорує захоронені на маршруті "Північного потоку-2" хімічні речовини часів Другої світової, – розвідка

Росія продовжує прискорювати роботи з прокладання газопроводу "Північний потік-2", приховуючи інформацію про небезпеку у зв’язку із захороненими на дні в районі острова Бронхольм хімічними отруйними речовинами часів Другої світової війни

Про це повідомляє Служба зовнішньої розвідки України.

"Швидкі темпи прокладання труби в Данських водах в умовах збільшуваного політичного пресингу з боку керівних компаній щодо необхідності якнайшвидшого завершення робіт призводять до зростання загроз не лише екології, але й життю та здоров’ю членів екіпажу. Актуалізувався чинник, про який попереджали екологи – хімічні отруйні речовини часів Другої світової війни, які були захоронені на дні в районі о. Бронхольм. Маршрут трубопроводу "Північний потік-2" проходить поруч із цією зоною", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили в СЗРУ, за останні пів століття морські течії зрушили чималу кількість контейнерів з бойовими отруйними речовинами та розкидали їх на значній площі навколо острова. Упродовж останніх щонайменше 35 років такі контейнери та боєприпаси періодично випадково виявляють на сході та півдні від о. Бронхольм.

У Службі зовнішньої розвідки нагадали, що для мінімізації екологічних ризиків Данія, як умову надання дозволу на прокладання трубопроводу у своїх водах, висувала обов’язковість використання суден із динамічним позиціонуванням (DP). Такі судна мав підрядник РФ у проєкті – компанія Allseas. Але під загрозою санкцій у 2019 році вона вийшла з проєкту і вивела свої судна.

Читайте також: Очільник МЗС Литви про "Північний потік-2": Ми фактично фінансуємо тирана, але даймо Путіну шанс

У Росії ж єдиним трубоукладачем з DP виявився "Академик Черский". Однак його технічний стан не дає змоги й досі почати роботи. "Тому РФ доклала значних зусиль і домоглася отримання змін у данському дозволі, що дали "зелене світло" використанню якірного позиціонування. Тепер у водах Данії працює трубоукладач "Фортуна", що використовує 12 (!) якорів для свого позиціонування. І кожен з них ризикує зачепити небезпечний об’єкт на дні", - наголосили в СЗРУ.

Читайте також: "Пропозиції повністю неадекватні": Республіканці гостро розкритикували Байдена за небажання протидіяти "Північному потоку-2"

Усвідомлюючи високий рівень небезпеки, росіяни, за даними розвідки, в терміновому порядку доставили на задіяні в роботах судна ампули з атропіном (антидот при отруєнні бойовими отруйними речовинами).

"Однак, попри небезпеку життю і здоров’ю екіпажів та екосистемі Балтійського моря в цілому, Росія продовжує прискорювати роботи з прокладання труби, приховуючи від громадськості будь-яку інформацію", - вказали у Службі зовнішньої розвідки України.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb