СБУ викрила канал контрабанди культурних цінностей на майже $1 млн

Служба безпеки України (СБУ) викрила канал контрабанди культурних цінностей до Європейського Союзу з України на майже $1 млн

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Згідно з повідомленням, правоохоронці викрили організоване угруповання контрабандистів культурних цінностей до ЄС. Під час обшуків у зловмисників вилучено колекцію предметів старовини на майже $1 млн.

Зокрема, було виявлено 21 одиницю холодної зброї різних періодів, у тому числі античного; обладунки, золоті та срібні монети часів Київської Русі, а також 1800-1900-х років, а також численні старовинні предмети побуту.

За попередніми даними слідства, ділки організували канал незаконного переміщення культурних цінностей за кордон для продажу. Контрабандний товар вони переправляли своїм іноземним замовникам через сервіси міжнародного поштового зв'язку, а для приховування злочину вказували у деклараціях недостовірну інформацію щодо відправлення. Всього було задокументовано декілька фактів злочину.

У пресслужбі зазначили, що вилучені предмети наразі направлені на експертизу. Вирішується питання щодо повідомлення організаторам угруповання про підозру за статтею про контрабанду.

У відомстві додали, що після завершення досудового розслідування розглядатиметься питання щодо передачі вилучених культурних цінностей до музейного фонду України.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb