Чому українці "забили" на діагностику COVID-19 і гірше нас із європейських країн тільки Албанія - топменеджер "Сінево" про тестування населення

Українська нація критично недообстежена на коронавірус. Це підтверджує той факт, що за кількістю ПЛР-тестів на 1 млн населення наша країна займає 111 місце в світі

Про це в інтерв'ю LIGA.net розповів комерційний директор Сінево Микола Скавронський.

"Мені здається, українці просто "забили" на діагностику, тому що всі прекрасно знають симптоми, займаються самолікуванням і зекономлені пару тисяч гривень на тестуванні краще витратити на їжу", – говорить комерційний директор мережі лабораторій Сінево.

Він підкреслив, що з європейських країн гірше за Україну лише Албанія, яка займає 113 місце в рейтингу проведених тестувань.

У той же час, Скавронський також розповів, що з початку пандемії Сінево виконало вже понад 250 000 ПЛР-тестів і 270 000 сумарно досліджень на антиген та антитіла.

"На сьогодні ми – номер один серед усіх приватних лабораторій в діагностиці ковіду. Але головне – не кількість, а прибуток. А прибутку тут немає, тому що ковід – це для нас скоріше соціальна відповідальність, ніж бізнес", – додав Скавронський.

Також Сінево було закуплено 50 000 високоточних ПЛР-тестів, які "чекають свого часу, оскільки ці системи визначають і британський, і південно-африканський, і бразильський штами. Це підтверджено документально", – додав Микола Бутенко.

Крім цього, в інтерв'ю йшлося про колективний імунітет та ймовірність його формування в українського населення.

"Ми підняли цю тему своїм дослідженням, коли повідомили, що кожен другий клієнт Сінево, який робив тест у січні, вже має антитіла. І головний санлікар Віктор Ляшко пообіцяв, що в Україні буде проведено дослідження з релевантною вибіркою, щоб зрозуміти, яка кількість людей таки перехворіла. Але коли – невідомо", – прокоментував Микола Бутенко.

Також комерційний директор акцентував, що Сінево не платить відкати лікарям і розповів, на що компанія витрачає зекономлені гроші.

"У 2020 ми зайняли близько 25% приватного лабораторного ринку. Це менше, ніж в 2019-му, коли було близько 30%. Щороку ми ростемо повільніше, ніж конкуренти, і втрачаємо частку ринку, тому що не використовуємо механізм "грошової мотивації лікарів". Йдемо в інші канали комунікації – на ТВ, зовнішню рекламу, в діджитал. Просто перенаправляємо на рекламу частина маркетингового бюджету, який могли б, як інші, роздавати лікарям", – розповів Скавронський.

Він підкреслив, що не засуджує інші лабораторії за такий підхід, якщо все оформлено офіційно.

"Я нікого не засуджую, платіть лікарям – це не злочин, якщо все оформити легально з точки зору податків. Але це порушує правила медичної етики. Ми не можемо порушувати навіть етичні принципи, тому що торгуємося на біржі. Репутація важливіше, ніж оборот", – каже Скавронський.

Джерело: www.worldometers.info/coronavirus