"Поки що це не стратегія, а мрія": Шмигаль про туризм до Європи за "паспортами вакцинації"

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про бачення урядом того, як виглядатиме "паспорт вакцинації та заявив, що "мріє" дати можливість українцям подорожувати Європою за електронними ковід-паспортами вже влітку

Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив на прес-конференції з нагоди року роботи уряду, передає Еспресо.TV.

Журналіст запитав прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, на якому етапі перебуває розробка так званих "ковід-паспортів" або "паспортів вакцинації" та коли українці зможуть подорожувати до ЄС без віз за такими документами. Також у Шмигаля запитали, який вигляд матиме ковід-паспорт українця - чи це буде електронний документ чи паперова довідка. Журналіст поцікавився, чи зможуть українці їхати до Європи з туристичною метою вже цього літа.

"Стосовно паспортів, на мою думку, я повністю вас підтримую та згоден, що найкращий варіант, він найбільш надійний, - це електронний. Електронна верифікація вакцинованої особи. Її можна називати "паспорт вакцинації", як завгодно. Ідуть дискусії, як правильно це ідентифікувати, в Європі і світі... Коли є QR-код, коли є єдиний верифікований державний реєстр, за яким несе відповідальність держава, і ви в телефоні відкриєте QR-код і його можна перевірити, і з реєстру будуть дані про те, що ви вакцинований або не вакцинований, - це напевно найбільш простий і найбільш захищений спосіб такої верифікації", - зазначив Шмигаль.

За його словами, у Європі розпочалась дискусія про те, як має виглядати "паспорт вакцинації" і Україна до неї буде долучатись.

Прем'єр-міністр наголосив, що заявки на вакцинацію у реєстрі додатку "Дія" - це готовий державний реєстр такої електронної верифікації.

"Особа, яка провакцинувалась, потрапляє в цей реєстр. в нас 100 тис. зареєструвались, вони провакцинуються, і ми будемо мати реєстр зареєстрованих ста тисяч людей, які провакцинувались. Додатково ми туди занесемо людей з першої хвилі, які почали вакцинуватись тиждень тому, далі QR-код і ось вам верифікація", - пояснив прем'єр.

Шмигаль планує на п'ятому етапі вакцинації продавати залишки вакцин, щоб ті, хто хоче отримати вакцину поза чергою, мали змогу вакцинуватись.

"Це літо, тим людям, які захочуть їхати, я вже казав... В мене поки що це не як стратегія, а як мрія дати - можливість людям не з третього-четвертого, а там з п'ятого етапу вакцинації вакцинуватись комерційно. Тобто залишки вакцин, які уряд не буде мати змоги використати через те, що всі там в перших етапах вакцинації з бажаючих уже провакцинувався і інших бажаючих нема, звичайно ми будемо передавати це на інші етапи вакцинації. Ми можемо як уряд передавати або продавати за собівартістю комерційним клінікам, для того, щоб ті могли вакцинувати людей, які хочуть з туристичною метою кудись їхати поза етапами вакцинації", - розповів глава уряду.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо