ДТЕК Ахметова монополізувала ринок електроенергії, тому про ринкову ціну не варто й говорити, - економіст

Компанія ДТЕК, яка належить олігарху Рінату Ахметову, монополізувала ринок електроенергії в Україні, тому про ринкову вартість не можна й говорити

Про це повідомив економіст, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський у програмі “Коментар з Анжелікою Сизоненко” на Еспресо.TV.

“У нас монополізований ринок електроенергії. У нас є конкретний виробник (компанія ДТЕК, власником якої є Ахметов, ред.), який тримає значну частину виробництва електроенергії ТЕЦом, яка дуже мобільна. І як результат, він фактично і робить кризи. Поки ми сюди не запустимо виробників з інших країн, зараз я не говорю про Росію й Білорусь. Ми маємо інтегрувати всю нашу енергетичну систему до європейського співтовариства. Таким чином до нас будуть заходити виробники з Європи. Таким чином буде ринок”, - зазначив Несходовський. 

Експерт зауважив, що цей виробник влаштував шантаж щодо вартості електроенергії цієї зими: “Зокрема зупинкою своїх підприємств, які припинили виробляти електроенергію. Зокрема шляхом маніпуляції залишком вугілля, які були на окремих підприємствах”. 

Несходовський додав, що на сьогоднішній день є маніпуляції на ринку, які триватимуть, поки держава не підніме питання, що є жорстке зловживання конкретним монополістом на ринку енергетики України. 

Економіст заявив, що поки на ринку лишається монополіст, який безпосередньо впливає на уряд, в Україні не може бути ринкової ціни на електроенергію.