В Україні набули чинності нові правила перевезення дітей

В Україні набрали чинності зміни до правил дорожнього руху щодо перевезення дітей

Про це повідомив у Facebook перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

"Що змінилось: доповнили визначення дитячої утримуючої системи (замість спеціальних засобів); прибирали вік дитини, залишили лише зріст (145 см); прибрали вимогу щодо користування дитячими утримуючими системами на транспортних засобах, що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення, та спеціалізованих транспортних засобів (медичної допомоги, Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, СБУ, ДСО); доповнили пункт щодо правил використання дитячих утримуючих систем в транспортних засобах", - написав Білошицький.

У нових положеннях уточнюється, що дитяча утримуюча система - це обладнання, здатне утримувати дитину в сидячому або нахиленому положенні, яка у разі зіткнення або різкого гальмування транспортного засобу зменшує небезпеку травмування дитини шляхом обмеження рухливості її тіла.

Забороняється перевозити дітей зростом менше 145 см у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою пасів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу.

Винятком є транспортні засоби, що здійснюють регулярні, регулярні спеціальні та нерегулярні пасажирські автобусні перевезення за умови дотримання обмежень швидкості руху.

Зазначене обмеження також не стосується спеціалізованих санітарних автомобілів бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, МВС, Нацполіції, ДСНС, Держприкордонслужби, СБУ, Управління державної охорони під час виконання ними невідкладного службового завдання.

Дітей зростом менше 145 см заборонено перевозити на задньому сидінні мотоцикла та мопеда.

Дитячі утримуючі системи повинні використовуватися у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки чи системами з'єднання дитячої утримуючої системи. Такі системи встановлюють на місцях для сидіння, крім першого ряду.

У разі перевезення дитини віком до 3 років у легковому автомобілі на місці для сидіння першого ряду допускається встановлення дитячих утримуючих систем, які встановлюються проти напрямку руху з обов'язковим відключенням фронтальної подушки безпеки цього місця для сидіння (у разі її наявності).

Характеристики дитячої утримуючої системи повинні відповідати масі та зросту дитини, яка у ній перевозиться. Діти мають перебувати у дитячих утримуючих системах у пристебнутому положенні.

"За минулий рік в Україні сталося 4 432 ДТП за участю дітей, у яких 168 дітей загинуло та 3957 - травмовано. Прибуваючи на виклики про такі ДТП патрульні нерідко стають очевидцями того, що діти - травмовані чи загиблі внаслідок ДТП - були без спеціальних засобів, які дають можливість пристебнути їх в авто. У 2019 році було посилено відповідальність за порушення правил перевезення дітей - штраф 510 грн, а за повторне протягом року вчинення порушення - 850 грн", - зазначив Білошицький.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb