17 резиденцій, секретний палац і люксовий автопарк: NEXTA опублікував розслідування про статки Лукашенка

Білоруське опозиційне ЗМІ Nexta опублікувало документальний фільм-розслідування "Золоте дно" про статки самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка

За інформацією команди NEXTA, незважаючи на твердження Лукашенка про те, що в нього, "крім Білорусі, нічого немає", насправді він володіє 18 резиденціями, як державними, так і подарованими бізнесменами.

"Будь-яка резиденція — це комплекс будівель. У центрі завжди стоїть будинок номер один — дерев’яний будинок, поруч флагшток. Коли заїжджає „товариш“ — піднімається прапор", — розповів журналістам колишній співробітник адміністрації Лукашенка.За словами джерела NEXTA, обслуговування резиденцій обходиться в десятки мільйонів доларів щомісяця.

Як підрахували в NEXTA, в нинішньому автопарку Лукашенка:

Всі автомобілі коштують близько 4 млн євро, не враховуючи вартості їхнього обслуговування та автопарку раритетних автомобілів.

В авіапарку самопроголошеного президента — літаки Boeing 737, Boeing 767, Gulfstream G550, Canadair CRJ-200 і елітний вертоліт AgustaWestland AW139.

Як повідомляють автори розслідування, Олександр Лукашенко виділив майже 1,5 млрд доларів російському олігархові Михайлу Гуцерієву в обмін на розкішну резиденцію. У Білорусі Гуцерієв володіє будівельною компанією Ю-строй, готелем Renaissance Мінськ, ангаром для бізнес-авіації в аеропорту Мінськ і компанією Славкалій.За даними журналіста Ігоря Кулія, Гуцерієв побудував для Лукашенка "палац" у Шершунах Мінської області. Сам олігарх стверджує, що резиденція належить йому, а її будівництво обійшлося в 40 млн доларів. Журналіст вважає, що юридично "палац" може належати олігархові, але користується ним Олександр Лукашенко. В обмін на будівництво палацу Лукашенко виділив Гуцерієву 1,4 млрд доларів на будівництво гірничо-збагачувального комплексу — гроші, які влада Китаю надала Білорусі у вигляді кредиту під гарантії.

Також автори розслідування NEXTA розповіли про ексклюзивні авторучки за 2—4 тисячі євро, які Лукашенко роздає в якості подарунків, і його брендовий одяг вартістю від декількох сотень до декількох тисяч євро. Крім того, в NEXTA стверджують, що для Лукашенка нібито "поставлено на конвеєр" процес набору "подруг" — учасниць конкурсів краси та учениць модельних шкіл. Автори розслідування припустили, що диктатор мав стосунки з переможницею конкурсу "Міс Білорусь" Марією Василевич, яка пізніше стала наймолодшою білоруською депутаткою.

За словами журналістів, це початок серії розслідувань про "корупцію в оточенні Лукашенка" і вони вже почали роботу над новим фільмом

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb