У генпрокурора підготували для Міжнародного кримінального суду дані про обстріли росіянами цивільних об'єктів на Луганщині

В Офісі генпрокурора України підготували інформацію для прокурора Міжнародного кримінального суду щодо серйозних порушень міжнародного гуманітарного права представниками окупаційних адміністрацій РФ у Луганській області

Відповідне повідомлення підписав заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, передає пресслужба ОГПУ.

"Звернення містить інформацію про факти систематичного застосування РФ та підконтрольними їй незаконними збройними формуваннями озброєння невибіркової дії, наслідки ураження яким непрогнозовані, та здійснення обстрілів цивільних об'єктів", - повідомили в генпрокуратурі.

У повідомиленні йдеться про артилерійські обстріли лікарень, житлових будинків, об'єктів газо-, водо-, електропостачання - інфраструктури, що не використовується у військових цілях і захищена Женевською конвенцією 1949 року.

"Здійснений аналіз і зібрана доказова база доводить систематичність злочинних дій щодо мирних жителів Луганщини та цивільних об'єктів, що забезпечують життєдіяльність міст та надають медичну допомогу. В обласних прокуратурах на Донбасі запроваджений реєстр постраждалих в результаті збройного конфлікту, який дозволяє надати відповідну правову оцінку діям представників окупаційних адміністрацій, визначити обсяг збитків та відновити права жертв", - зазначив Гюндуз Мамедов.

У кримінальних провадження щодо скоєних окупантами злочинів встановлено понад 4,2 тис. потерпілих, з яких понад 90% - фізичні особи, 328 мирних жителів отримали тілесні ушкодження, 197 цивільних загинули внаслідок російських обстрілів.

Інформаційне повідомлення підготовлене на основі моніторингових візитів правозахисників в зону збройного конфлікту, інтерв'ю з постраждалими та матеріалів кримінальних проваджень. У повідомленні йдеться про 34 факти невибіркових обстрілів.

"Наслідками таких дій з боку окупанта були численні ушкодження водогонів, гідротехнічних споруд, виробничих будівель та обладнання, перерви у водопостачанні та електроживленні у селищах Новотошківське, Вовчоярівка, Лоскутівка, Підлісне, Тошківка, Світличне, міст Гірське, Золоте та Попасна із загальною кількістю населення понад 40 тис.", - зазначили в Офісі генпрокурора.

За період з 2014 року виявлено пошкодження і руйнування понад 7 тис. об'єктів інфраструктури Луганської області. За останній рік зафіксовано 655 обстрілів з тимчасово окупованої території Луганської області, внаслідок яких пошкоджено 22 об'єкти цивільної інфраструктури, поранено 3 мирних жителів і вбито одного цивільного.

Загалом до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду Україною спрямовано вже 16 інформаційних повідомлень щодо порушень Росією міжнародного гуманітарного права в Криму та на Донбасі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb