В Лук'янівскому СІЗО на стінах грибок, через брак місця підозрювані сплять по черзі або на підлозі, - Офіс омбудсмена

В Офісі омбудсмена заявили про порушення законодавства та міжнародних зобов'язань щодо утримання взятих під варту на час слідства осіб

Про це йдеться в заяві Офісу омбудсмена за результатом моніторингу до Київського слідчого ізолятору, передає Еспресо.TV.

Перевірка Офісу омбудсмена виявила низку порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту.

Зокрема перевірка виявила, що більшість камер не забезпечені належним штучним освітленням. Також у СІЗО "надмірна заґратованість вікон". Стіни камер вологі та вкриті грибком.

У Офісі зазначили про позбавлення ув'язнених можливості дихати свіжим повітрям через відсутність вентиляції та куріння у камерах.

"Також були виявлені факти відсутності у в’язнів спальних місць, через що вони змушені спати по черзі або на підлозі камери, що є грубим порушенням їх права на належне поводження та гідність", -наголосили в Офісі уповноваженого з захисту прав людини.

"Адміністрацією СІЗО порушуються права засуджених на контакти із зовнішнім світом. Зокрема особам, засудженим до арешту, телефонні дзвінки не надаються, а засудженим до довічного позбавлення волі – у вихідні та святкові дні", - додали у відомстві.

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо