Зеленський підписав оновлений закон про фінансовий лізинг

Президент України Володимир Зеленський підписав оновлену редакцію закону "Про фінансовий лізинг", яку Рада ухвалила 4 лютого

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Згідно з повідомленням, документ викладає у новій редакції закон України "Про фінансовий лізинг" та визначає загальні засади фінансового лізингу в Україні відповідно до міжнародного права.

Зазначається, що закон дасть змогу захистити права лізингоодержувачів, лізингодавців, створити конкурентне середовище у сфері та гармонізує законодавство України з правом Європейського Союзу.

Відповідно до нового закону, державне регулювання та нагляд на ринку фінансового лізингу здійснюватиме Національних банк України (НБУ). Закон також визначає ознаки фінансового лізингу та його об'єкти. 

У пресслужбі зауважили, що закон удосконалить інструмент фінансового лізингу, що розширить можливості підприємців для оновлення виробничих потужностей, придбання транспорту, обладнання, техніки, нерухомості. Це, у свою чергу, має сприяти збільшенню виробництва валового продукту, а отже - зростанню надходження податків до державного бюджету.

"Послуги фінансового лізингу є одним із чинників зростання конкурентноспроможності вітчизняних підприємств, покращення якості їхніх послуг, підвищення ефективності виробництва, як наслідок - зміцнення позицій на вітчизняному ринку та підвищення шансів для виходу на міжнародний. Адже у розвинених країнах через лізинг здійснюється майже третина інвестицій в основні засоби, тоді як в Україні цей показник в останні роки коливається в межах 3-4%", - зауважили у пресслужбі.

У пресслужбі додали, що закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування та застосовується до відносин, що виникли після дня набрання їм чинності.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb