НКРЕКП залишила без змін тариф на передачу електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) залишила тариф на передачу електроенергії на рівні 293,93 грн/МВт-год

Про це пише Економічна правда.

Згідно з повідомленням, НКРЕКП на засіданні 10 березня вирішила залишити незмінним тариф Укренерго на передачу електроенергії з 1 квітня на рівні 293,93 грн/МВт-год.

Зазначається, що регулятор аргументував це рішення появою інших компенсаційних джерел у НЕК "Укренерго" для обслуговування кредитів державних банків загальною сумою 10,25 млрд грн.

Так, за словами голови НКРЕКП Валерія Тарасюка, основними факторами того, що вдалося закласти витрати на кредит і зберегти тариф на поточному рівні, є курсові різниці. 

"Головне, що ми бачимо тенденцію на зниження обсягу вироблення електроенергії поновлюваними джерелами енергії проти прогнозного балансу", - цитує видання слова Тарасюка.

Він також закликав учасників ринку "активізуватися в здоровому лобізмі" виконання норм законодавства щодофінансування не менш як 20% компенсаційних виплат відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) з держбюджету.

Водночас, Тарасюк допустив підвищення тарифу на передачу для НЕК "Укренерго" з третього кварталу 2021 року у разі, якщо кошти з держбюджету на фінансування "зеленої" генерації не будуть виділені.

"Згідно з нашими прогнозами, вже з третього кварталу нам, напевно, не вдасться залишити тариф на поточному рівні, якщо ми всі разом не долучимося до практичного застосування цієї норми", – резюмував він.

У виданні нагадали, що комісія розглядала декілька варіантів підвищення тарифу. Так, попередньо пропонувалось підвищення тарифу на 2,2% до 300,60 грн з метою обслуговування компанією відсотків по кредитах АТ "Ощадбанк" і АБ "Укргазбанк". Також на обговорення виносилась пропозиція з його підвищення на 7,5%.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb