Bellingcat у Нідерландах виграв суд у "кухаря Путіна" Пригожина і його "фабрики тролів"

Видання Bellingcat виграло позов до російського підприємця Євгена Пригожина і пропагандистського агентства РІА ФАН, більш відомого як "фабрика тролів"

Про це розслідувачі розповіли у себе у Twitter.

Окружний суд Амстердама виніс заборону на поширення фейкового матеріалу РІА ФАН, заснованого на сфабрикованій розмові з нібито співробітником Bellingcat Пітером Ван Хьюсом.

Насправді в його ролі виступив студент африканського походження Еммануель Асамоа, який проживає у Санкт-Петербурзі і працює на "фабрику тролів".

Як повідомляє The Inside, свою публікацію кремлівські пропагандисти приурочили до виходу розслідування Bellingcat про причетність ПВК "Вагнера" Пригожина до вбивства у ЦАР журналістів, які розслідували діяльність російських найманців.

Згідно з рішенням суду, РІА ФАН доведеться видалити свій фейк про Bellingcat, інакше йому загрожує штраф у розмірі $500 тисяч.

Пригожин є близьким другом президента РФ Володимира Путіна і творцем так званої "фабрики тролів", яка займається поширенням шкідливого політичного і економічного впливу по всьому світу на замовлення російських спецслужб.

Читайте також: ФБР оголосило в розшук близького до Путіна олігарха Пригожина

Крім того, з ним пов’язують приватну військову компанію "Вагнера", найманці якої воювали на Донбасі, у Сирії та Африці.

Пригожин відомий також як "кухар Путіна", оскільки його компанії організовували для президента РФ банкети.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb