Міненерго пропонує створити єдину цифрову систему споживачів енергії

Міністерство енергетики пропонує створити єдину цифрову систему для захисту вразливих споживачів

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Держава має захищати своїх громадян. Особливо це стосується вразливих споживачів газу, електроенергії, тепла. З відповідною проблемою ми стикнулися, зокрема, цього опалювального сезону. Ми маємо створити уніфіковану цифрову систему, як один з ключових моментів сталого розвитку енергетичного сектору", - цитує пресслужба слова в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка.

Зокрема, зазначили у пресслужбі, така система має містити максимальний обсяг надійної та всеохопної інформації про споживачів житлово-комунальних послуг, ціни і тарифи, які вони сплачують, обсяги нарахованих їм субсидій тощо.

Планується, що на основі цієї інформації держава зможе забезпечити захист вразливих споживачів у разі зростання тарифів чи обсягів споживання.

"В результаті аналізу ми навіть наперед зможемо визначати вразливих споживачів і пропонувати їм разову допомогу у випадку непередбачуваних обставин чи проблем", - зазначив Вітренко.

Крім того, система матиме сервіси для відслідковування витрат на "комуналку" та їхнього аналізу, а також для зміни постачальника комунальних послуг.

Водночас у пресслужбі підкреслили, що система не передбачає скасування чи зміну нинішнього механізму комунальних субсидій - вона працюватиме і надалі. Натомість, нова система доповнить її для більшої зручності та повноти охоплення інформації.

До подальшої роботи у відомстві планують залучити операторів систем транспортування газу та передачі електроенергії, розподільчих систем та інших.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb