Здорожчання продуктів та палива: в НБУ пояснили причини стрімкого пришвидшення інфляції в лютому

Пришвидшення інфляції в лютому пов'язане з більшим, ніж очікувалося, подорожчанням окремих продуктів харчування та палива

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Фактична споживча інфляція пришвидшилася вище за прогнозну траєкторію, опубліковану в Інфляційному звіті за січень 2021 року. Це насамперед пов'язано з суттєвішим, ніж очікувалося, подорожчанням окремих продуктів харчування та палива. Водночас зростання інфляції стримувало запровадження граничної ціни на природний газ", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що фундаментальний інфляційний тиск, що виражається показником базової інфляції, був близьким до прогнозів НБУ.

В НБУ зазначили, що темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари прискорилися до 7,2%. Вагомим чинником прискорення цін у відповідній групі товарів стало подальше перенесення ефектів від нижчих минулорічних врожаїв в Україні та у світі. Зокрема, продовжила стрімко дорожчати соняшникова олія, а також продукти її переробки (майонези, маргарин та спреди). Подальше збільшення виробничих витрат на сировину (борошно, олію, цукор) та енергію зумовило зростання цін на хліб та вироби з борошна.

Також відновилося зростання цін на паливо - на 4,4% рік до року порівняно з падінням на 4,7% рік до року в січні. Зростання відбулося через підвищення світових цін на нафту та збереження високого попиту з боку населення.

Крім того, зазначається, що темпи подорожчання непродовольчих товарів залишилися на рівні попереднього місяця - 2,6% рік до року. Незначно прискорилися темпи зростання варості послуг - до 6,9% рік до року. Також прискорилося зростання адміністративно регульованих цін - до 12,1% рік до року.

"Упродовж наступних місяців інфляційний тиск залишатиметься значним. Це зумовлюватиметься ефектами від нижчих минулорічних врожаїв, подорожчанням енергоресурсів, а також зростанням споживчого попиту в умовах відновлення економіки", - зауважили у пресслужбі.

В НБУ прогнозують, що інфляція почне сповільнюватися у другому півріччі 2021 року завдяки надходженню нового врожаю та вичерпанню ефекту низької бази порівняння. Ці фактори із впливом підвищення облікової ставки НБУ поступово розвернуть інфляційну динаміку. Так, поточний прогноз регулятора передбачає повернення інфляції у цільовий діапазон 5% +/- 1 в.п. у першому півріччі 2022 року.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb