Для померлих від COVID-19 кремація та поховання в пакеті не обов’язкові, - Ляшко

Заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів, що кремація померлих від COVID-19 чи поховання у щільному пакеті не обов’язкові

Про це Ляшко написав у Facebook.

"Для померлих від ковіду кремація та поховання тіла в щільному пакеті не обов’язкова!" - заявив він.

Ляшко додав, що він бачить чимало публікацій у засобах масової інформації та соцмережах "про, подекуди, дикунські речі, які відбуваються під час поховань померлих від ковіду".

"Запевняю, що, відповідно до діючих правил та рекомендацій від МОЗу щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби (COVID-19), люди мають можливість попрощатися, забрати тіло та поховати рідних за звичайною процедурою, але з обов’язковим дотриманням усіх необхідних заходів безпеки", - зазначив Ляшко.

Він повідомив, що постановою № 44 про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби (COVID-19) прописано, що лише за наявності надмірного виділення біологічних рідин з тіла померлого його ховають у щільному пакеті, щоб уникнути інфікування збудником коронавірусної хвороби. Якщо дотримуватися усіх прописаних норм та правил при похованні та безпечному поводженні із тілами померлих проблем не має виникати, запевнив Ляшко.

"На жаль, у реальності маємо ситуації, коли рідні померлого мають пройти сім колів пекла, щоб попрощатися та поховати своїх рідних", - додав Ляшко.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb