АМКУ заявив про безпідставність звинувачень ДТЕК у низьких запасах вугілля

Антимонопольний комітет України (АМКУ) заявив про безпідставність звинувачень компанії ДТЕК у низьких запасах вугілля та повідомив, що із власної ініціативи розслідує питання, пов’язане із зменшенням гарантованих запасів вугілля на складах ТЕС

Про це повідомила пресслужба АМКУ.

Згідно з повідомленням, в останні тижні АМКУ отримує від побутових споживачів електроенергії та громадських організацій звернення "щодо дій групи компаній "ДТЕК", які полягають в обмеженні постачання вугілля компаніям-контрагентам, не поповненні запасів вугілля, що призвело до створення дефіциту на ринку електроенергії".

В АМКУ зауважили, що звернення, які надходять до Комітету, мають відповідати встановленим критеріям і лише тоді можуть бути розглянуті ним. Зокрема, необхідною складової заяви до АМКУ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції є пояснення суті порушення прав суб'єктів господарювання, громадян, об'єднань, установ, організацій. Тобто, заявники мають зазначити, як дії чи бездіяльність відповідача можуть безпосередньо і негативно вплинути на їхні права.

Водночас заяви, які вже отримав АМКУ, не містять інформації та пояснень щодо можливості негативного впливу на права та інтереси заявників, спричинених зменшенням гарантованих запасів вугілля на складах ТЕС та виходом енергогенеруючого обладнання в аварійні ремонти.

Відтак, підкреслили в АМКУ, такі заяви органами Комітету не можуть бути розглянуті.

"Якщо ж зовсім спростити, то "обмеження постачання вугілля компаніям-контрагентам, не поповнення запасів вугілля на власних складах, вихід генеруючих потужностей в позапланові аварійні зупинки" тощо не впливає на тариф у платіжці побутових споживачів. Тобто, причинно-наслідковий зв'язок відсутній", - пояснили в АМКУ.

Водночас у Комітеті додали, що для контролю дотримання законодавства про захист економічної конкуренції на окремих сегментах ринкку електричної енергії, та з метоюю встановлення дійсних обставин, які спричинили зменшення гарантованих запасів вугілля на складах ТЕС, Комітет проводить розслідування за власною ініціативою. Зазначається, що у разі виявлення ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції АМКУ вживатиме відповідні заходи.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb