У Дніпрі в обласній лікарні ім. Мечнікова не залишилося місць для хворих на COVID-19, - керівник закладу

Генеральний директор Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І.І. Мечникова Сергій Риженко заявив, що ситуація з поширенням коронавірусної інфекції в Україні погіршується, хворих стає дедалі більше

Про це Риженко повідомив в інтерв'ю "Гордон".

"Ми знову заповнені. Кількість хворих така сама, як була в листопаді, коли був найбільший підйом (27 листопада 2020 року в Україні було зафіксовано найвищий добовий приріст хворих на СOVID-19 – 16 294. – ред.). Щодня ми приймаємо десяток тяжких пацієнтів, які прямують із приймальні просто в реанімаційне відділення. COVID-19, на жаль, знову наступає. Я не знаю, як назвати правильно, – третьою хвилею чи це відновлення другої хвилі... Але COVID-19 знову стало багато, людям необхідна допомога. Сьогодні всі наші "ковідні" відділення після невеликого послаблення знову почали працювати на повну силу", – сказав Риженко.

Наразі в реанімації лікарні Мечникова – 22 людини, хворі на коронавірус.

"Вони дихають тільки за допомогою апаратів: одні – з маскою, інші – трансназально. Дуже складна ситуація... Був період у лютому, коли було менше надходжень. Зараз знову пішла хвиля, щодня ми приймаємо людей з тяжкими проявами пневмонії, (з ураженням) 60–70% (легень), розуміючи заздалегідь, що багатьох із них можемо не врятувати", – розповів Риженко.

Він додав, що багато хворих невчасно звертається до лікарів, а займається самолікуванням.

"Дехто вважає, що вони сильні й можуть вилікуватися вдома. П'ють трави, різні зілля, про які їм розповідають сусіди, і в останню хвилину, коли вони вже непритомніють у під'їзді, їх привозять у лікарню і відразу – у відділення реанімації. Багато з тих, хто надходить у тяжкому стані, вірили до останнього, що коронавірус можна вилікувати вдома. Це глибока помилка, якось треба переконати людей її виключити. Будь-який вияв хвороби, особливо задуха, висока температура, може призвести до тяжких наслідків. Треба звертатися до лікарів", – сказав Риженко.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb